Systembolaget slår rekord – bra eller dåligt?

Systembolagets informationschef Lennart Agén har bekräftat till Drugnews att Systembolagets försäljning under första halvåret ökade med nästan 10 procent jämfört med samma period förra året. Störst är ökningen i Skåne där ökningen är drygt 17 procent. Drugnews skriver:

Systembolaget fortsätter att ha en kraftig försäljningsökning. Under det första halvåret 2009 sålde Systembolaget 9,3 procent mer alkohol än under samma period förra året. Det motsvarar över 21 miljoner liter ren alkohol. Ökningen omfattar alla sorters alkohol.

Bra eller dåligt? Mest bra, tycker jag (något överraskande kanske för att vara förbundsordförande för IOGT-NTO). Bra därför att, trots vad Vin- och spritleverantörernas förening yrar om i sina dåligt underbyggda rapporter), smugglingen minskar. Bra för att Hembränningen i stort sett är försvunnen i Sverige. Införseln minskar. Mycket intressant att notera att Systemets försäljning i SKÅNE ökar med 17%. Vi minns ju alla domedagsprofeter som sade att Systembolaget aldrig skulle överleva i Skåne: Alla skåningar skulle bara tura till Danmark, Tyskland och Polen för att köpa billig sprit. Många hävdar fortfarande att vi måste sänka alkoholskatten NU för att komma tillrätta med införsel och smuggling. Det är helt fel. Införsel och smuggling minskar kraftigt. Systembolaget har aldrig haft så stort stöd bland svenska folket som det har nu. Vi är många som anser att det är ok att det är litet dyrare och litet krångligare eftersom det hjälper alla dem som behöver stöd och skulle ha svårt att hantera sitt drickande om alkohol gick att få tag i billigt precis var som helst, och när som helst. Dessutom: Hur krångligt är det egentligen? Systembolaget (eller ombud) finns i stort sett överallt numera, och de har ett häpnadsväclande stort utbud. Varför inte prova sig igenom det alkoholfria sortimentet i sommar? Det slår också försäljningsrekord!

Annonser
Det här inlägget postades i Politiskt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s