Jubel och förnyelse i norsk nykterhetsrörelse

 

Förra veckan deltog jag tillsammans med vår vice ordförande Kjell-Ove Oscarsson i kongresserna för våra norska systerorganisationer. Kjell-Oves vassa penna rapporterar följande från Norge:

För 150 år sedan slog idén om helnykterhet rot i det norska urberget . Då hade kväkaren och skolbyggaren Asbjörn Kloster kommit hem från vistelse i England och insett att det inte räckte med att avstå från spritdrycker för att få bukt med de sociala problemen i ett fattigt Norge, utan här krävdes helnykterhet. Han startade helt enkelt Det Norske Totalavholdssellskap, DNT, i Stavanger som i år jubilerar. DNT har genom åren varit ett stabilt och säkert fäste för nyktra idéer och har i jämförelse med IOGT varit mera förankrade på landsbygden. Idag har man förlorat mycket av sin styrka och men man är fortfarande  2200 medlemmar och med en god geografisk spridning. IOGT har runt 4000 medlemmar, och har under de senaste åren förnyat en tredjedel av medlemskåren

DNT, IOGT och Juvente, det gemensamma ungdomsförbundet, genomförde samtida landsmöten i städerna Stavanger och Sandnes på Vestlandet, och som gemensam inledning på dessa genomfördes ett seminarium om helnykterhet med bland andra IOGT-NTO:s ordförande Anna Carlstedt som föreläsare.  Flera norska föreläsare bl a Abid Raja, författare, politiker och debattör medverkade och konstaterade att alkohol är ett stort hinder för att integrationsprocessen av invandrare skall lyckas.

Ett jubileum kräver förstås gåvor och IOGT-NTO överlämnade 10 000 SEK för deltagande i IOGT-NTO:s utbildningsverksamhet, IOGT Norge 10 000 NOK för medlemsrekrytering,  Juvente överlämnade 150 nya medlemmar och våra svenska blåbandsvänner en flott tavla.

En gemensam jubileumsgåva fick DNT och IOGT genom att de båda förbundens barnorganisationer nu gick samman och bildade det nya förbundet Juba. En viktig förnyelse för att styrka arbetet bland de riktigt unga. Juba är nu 1100 medlemmar men räknar med mer än fördubbling under den kommande tvåårsperioden. Dag Endal , som är en ledande profil i norsk nykterhetsrörelse, blev Jubas förste ordförande.  Han är också ordförande i Actis, som är rusfeltets samarbetsorgan i Norge.

Nu har två ledande norska nykterhetsorganisationer gemensamt såväl ungdoms- som junior- och barnförbund, men själva klarar man inte av att gå samman. Efter att ha deltagit partiellt i båda organisationernas landsmöten så känns motståndet mot samgående starkast bland DNT:arna och argumentet är organisationskulturen. Nu löser ju inte sammanslagningar alla problem men att två små organisationer inte lägger samman sina resurser i ett samhälle där alkoholen flödar och där serveringstillstånden ligger tätt som gatsten i städerna är svårt att förstå. Som IOGT-NTO:are känns det skönt att konstatera att våra organisationer var framsynta och gjorde en omstart redan 1970 och la samman det som fortfarande då var något att lägga samman. Och i de resurserna finns fortfarande en avsevärd kraft.

Kjell Knudsen, DNT, och Helge Kolstad, IOGT, ny- respektive omvaldes som ledare i sina organisationer.

Gemensamt för IOGT och DNT är att de båda är medlemmar i internationella IOGT, även om DNT periodvis också stått utanför denna gemenskap. Men nu tar man gemensamma tag för att arrangera Internationella IOGT:s kongress i Fredriksstad den 3-8 augusti 2010. Experience är det samlande temat som man arbetar med och arrangörerna hoppas ska dra 800 deltagare från hela världen och av dessa förstås många svenskar. Det blir spännande förhandlingar, bra seminarier och föreläsningar, bra kulturaktiviteter och massor med spännande möten med gamla och nya vänner. Det lovar såväl IOGT som DNT inför 2010.

Annonser
Det här inlägget postades i Personligt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s