Bra debatt om Gårdsförsäljning

Tidigare i veckan hettade det till ordentligt på Kvällspostens debattsidor om Gårdsförsäljningen. Vi fick möjlighet att ge svar på tal, fick förstås mothugg men gavs också chans att lämna följande replik. kampen fortsätter. Vi förser politiker på alla nivåer med relevant information och har en mängd olika samarbeten som ger resultat. Och så har vår Facebook-grupp snart 400 medlemmar! Vårt senaste inlägg i Kvällsposten löd:

Den stora faran med gårdsförsäljning av alkohol är att Systembolaget hotas och därmed folkhälsan. Finland tas som ett exempel på ett EU-land som kan kombinera ett alkoholmonopol med gårdsförsäljning, men det är inte helt sant. Finland och EU kommunicerar om detta. EU-kommissionen tycker att de inhemska producenterna gynnas framför producenter från andra EU-länder, och Finland vrider och vänder på formuleringar och regleringar för att hitta något som EU kan godkänna. Ännu är frågan långt ifrån avgjord.  Det är stor risk att Finland förlorar sitt Alko.  

När det gäller EU-kommissionens svar till EU-parlamentarikern Christofer Fjellner är inte svaret så glasklart som Peter J Olsson påstår. Systemets monopol fick vi behålla via en dom i EG-domstolen. Den bygger på att inga drycker från annat EU-land diskrimineras. Om gårdsförsäljning tillåts, frångår Sverige den överenskommelsen. Risken är stor att vi förlorar Systembolaget.

Jordbruksverket säger att de inte gjort några undersökningar eller statistiska beräkningar om turism. Argumentationen bygger på generella ekonomiska antaganden och från de erfarenheter de har från branschen i stort ”.  I sitt yttrande talar man också om att man inte tagit ställning till folkhälsoaspekterna.

 Vi gillar Systembolaget . Vi är glada över att alkohollagsutredningen stängt dörren för gårdsförsäljning.

Tidigare i veckan har vi också haft en debattartikel i Dagen.

Annonser
Det här inlägget postades i Personligt. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Bra debatt om Gårdsförsäljning

  1. Ping: It’s the monopoly, stupid! | Niklas.in

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s