Delar av Chaplins dröm börjar gå i uppfyllelse

jpg_chaplin

Jag är med i ett Nätverk som heter Chaplin och som bildades 2007. Vår gemensamma nämnare är att vi alla levt med och/eller arbetat med alkoholberoende på riktigt nära håll.

Det som drev oss som grundade Chaplin, med Benny Haag i spetsen, var att få upp alkoholen på bordet: Att vi skulle prata mer om detta tabubelagda ämne i Sverige. Att vi som vet vad det handlar om skulle dela med oss. Och på bara ett par år har väldigt mycket hänt.

Vi trodde aldrig att vi skulle kunna slå upp en TV-tablå (som vi kunde i morse) och läsa: ”I Sverige har var tionde person alkoholproblem och hälften av befolkningen är drabbad direkt eller som anhörig/nära vän/arbetskamrat”. Vi vågade inte heller tro att Svenska Dagbladet skulle ha den fina artikelserie som pågår där. Vi trodde inte heller att vi skulle få en folkhälsominister som rakryggad står upp för den svenska alkoholpolitiken, till och med när hennes kollegor i regeringen svamlar om mysig gårdsförsäljning och förvararar alkoholreklamen. Vi drömde om att fler än vi skulle prata om alkohol. Den drömmen börjar bli sann.

Chaplin har hållit seminarier, föreläst, spridit kunskap, stöttat varandra. Snart ska vi bilda ett politiskt parti också. Då gäller det för de etablerade partierna att förklara att vi inte behövs: Att de tänker ta alkoholfrågan på allvar i valrörelsen.

I dagsläget ingår nästan hundra personer i nätverket Chaplin, bland andra journalister, författare, präster, läkare, filmare, artister, skådespelare och folkröreslemänniskor som jag själv.

Läs mer på http://www.leuhusen.com/chaplin

 Varför döpte vi då gruppen till Chaplin? Jo, för att han var en av världens mest berömda barn till missbrukare och som blev kvar i sin överlevadsstrategi, clownrollen, hela livet.

Charlie Chaplin föddes den 16 april 1889 i Walworth, London. Hans mor Hannah Chaplin led av sjukdomen schizofreni, och togs in på vårdanstalt där hon levde i många år. Hans far var alkoholist och skilde sig från Hannah när Charlie var två år. Kontakten med fadern blev därför av dubbla orsaker sporadisk och han gick bort då Charlie bara var tolv år.

Charlie och hans bror Sydney flyttade ständigt runt i olika hem, skolor och arbetsplatser som erbjöd husrum. De båda bröderna drogs tidigt till London Music Halls där deras föräldrar hade arbetat som sångare och de visade sig att även de hade talang.

I sitt vuxna liv drabbas Chaplin inte av psykisk sjukdom och han blev inte heller alkoholist vilket är vanligt med hans bakgrund. Men som så ofta fick han andra sviter. Arbetsnarkomanin varade hela hans liv och relation till kvinnor blev även den störd. Han gifte om sig flera gånger med väldigt unga flickor.

Först när han som 53 åring träffade den 18 åriga Oona O´Neill, dotter till dramatikern Eugene O´Neill, ändrades beteendet. Trots den stora åldersskillnaden höll äktenskapet och det föddes inte mindre än 8 barn. Han dog 88 år gammal i Schweiz dit familjen flyttat

Detta gör att vi valt namnet Chaplin som symbol för barn som lever i svåra förhållanden som missbruk eller annan destruktiv miljö.

Annonser
Det här inlägget postades i Personligt. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Delar av Chaplins dröm börjar gå i uppfyllelse

 1. Job skriver:

  Snart ska vi bilda ett politiskt parti också.

  Du skojar va?

  PS: Något är fel med länken, adressen är inte länkad men all efterföljande text är det.

 2. Anna Carlstedt skriver:

  Hej!
  nej, jag skojar inte! Vi sitter och skriver stadgar för det nya partiet just nu. Vi kommer att ha EN fråga på programmet: Halvera alkoholkonsumtionen NU! Det vi vill är ju att få de etablerade partierna att ta ansvar för alkoholfrågan i valrörelsen. Så fort de gör det så lägger vi ner! :-)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s