Goda nyheter om gårdsförsäljningen

Sitter hemma och snorar och hostar och deppar för att jag missar Ideell Arenas utmärkta ledarskapsarena – två dagar som jag verkligen hade behövt för att fylla på! Men känner ändå hur febern sjunker något av goda nyheter när det gäller vår heta fråga om gårdsförsäljning:

Vänsterpartiets riksdagsledamot och ordförande i Riksdagens Nykterhetsgrupp, Egon Frid, har låtit Riksdagens Utredningstjänst, RUT, analysera rättsläget och riskerna med gårdsförsäljning av viner i Sverige.
Enligt RUT ger EG-rätten inte stöd för att idag via gårdsförsäljning tillverka och sälja alkoholdrycker i Sverige. Fattar riksdagen ett beslut om undantag från Systembolagets monopol kommer detta troligtvis att äventyra Systembolagets försäljningsmonopol. Detta kommer att avgöras slutligen av EG-domstolen.

Christofer Fjellner, moderat EU-parlamentariker, har ställt frågan till ansvarige kommissionär Neelie Kroes. Utifrån hennes svar hävdar Fjellner och många debattörer att ett undantag är möjligt enligt EG-rätten. RUT ger inte stöd för att denna tolkning är rätt att göra. RUT konstaterar att kommissionärens svar inte synes vara uttömmande.

Läs mer om vad Egon Frid skriver på:

iogt.se

För övrigt är Egon Frid en av mina idoler. Påläst, snäll, klok, modig och så cool att min förkylningsfeber sjunker ytterligare bara jag tänker på honom. Fler riksdagsmän som Frid vill vi ha!

Annonser
Det här inlägget postades i Politiskt. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Goda nyheter om gårdsförsäljningen

 1. Egon Frid skriver:

  Tackar och bugar Anna!
  Ja, när jag läser kommentarerna på min debatt på Politikerbloggen angående debatten om gårdsförsäljning av alkohol så känns det att det krävs mod att sticka ut hakan i det alkoholliberala Sverige!
  egon

 2. Anna Carlstedt skriver:

  Hej Egon!
  Ge inte upp! Vi blir fler och fler! Ett härligt nytillskott i debatten är Amanda som skriver på
  http://lindrighuliganism.wordpress.com/
  Kolla in det!

 3. Ping: RUT: EG-rätten ger inte stöd för gårdsförsäljning | Niklas.in

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s