Självkritiskt KD skjuter sig själva i foten

DN debatt idag skriver bland andra Maria Larsson och Göran Hägglund att de har anledning att vara självkritiska. Det är säkert sant med tanke på att, enligt den senaste opinionsundersökningen, 96,1 % av svenska folket absolut INTE tänker rösta på KD. Extra fånigt blir det förstås när just detta pytteparti säger sig företräda ”verklighetens folk”. I så fall kan det inte vara många själar som lever i verkligheten.

Nu vill KD se över det ena och det andra och bland annat vill de bidra till nedrustningen av den svenska alkoholpolitiken. Det de föreslår i artikeln kan tyckas harmlöst, men det åtgärderna skulle leda till är ett antal tusen ytterligare ställen i Sverige där vi skulle kunna köpa alkohol. Och det är INTE var vi behöver i Sverige just nu.

Vår folkhälsominister Maria Larsson har hittills gjort ett lysande arbete för att värna den politik som skyddar alla dem som drabbas av alkoholens baksidor. Hon VET att det finns minst 400 000 barn som lever i familjer med beroende. Hon VET att gårdsförsäljning skulle öka tillgängligheten och skadorna. Hon VET att Sverige skulle kunna få med sig andra EU-länder när det gäller minimiskatter, införselkvoter och bättre reklamlagstiftning.

Men hon är nu inne på en mycket farlig väg när hon bidrar med sitt goda namn till Hägglunds tunna, populistiska soppa som han kokar på en tämligen rostig spik. De antyder i artikeln att vår svenska alkoholpolitik i vissa delar är orimlig och obegriplig för ”verklighetens folk”. Det är tur att svenska folket över lag visar sunt förnuft och stöttar systembolaget mer än någonsin och inte nödvändigtvis vill ha längre öppettider och fler utskänkningsställen. 

Det är sorgligt att KD som alltid stått för en nykter politik nu väljer att lyfta förslag som skulle öka tillgängligheten. Man häpnar över att det tydligen plötsligt är viktigt för KD att restaurangägare får möjlighet att, jag citerar, ”krydda och ombuteljera brännvin efter eget recept”… 

Det är tur att de flesta svenskar snarare tycker som IOGT-NTO: Att vi behöver minska Alkovåldet så det blir roligare och tryggare att gå ut på krogen. Att alla barn har rätt till en Vit Jul utan att behöva vara oroliga för föräldrar som dricker för mycket. Att det är OK att det är LITET dyrt och krångligt att köpa alkohol, eftersom det hjälper så många som har det kämpigt.

IOGT-NTO:s verksamhetschef Peter Molianen har skrivit ett utmärkt blogginlägg på samma tema på IOGT-NTO:s blogg, läs inlägget här.

Annonser
Det här inlägget postades i Politiskt. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Självkritiskt KD skjuter sig själva i foten

  1. Sten skriver:

    bra skrivet!

  2. Per Lagerström skriver:

    Bra!
    Går det inte lite väl fort (utför) för KD? Först profilera sig på alkoholfrågan i EU-valet och sen säga ”vänta förresten”?

  3. Ping: Behöver Sverige ytterligare ett alkoholliberalt parti? | Niklas.in

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s