En juvel i höstmörkret

 

drake

För oss som likt Karl Bertil Jonsson gärna drömmer oss bort till andra, mera magiska tider då riddare hjälpte jungfrur i nöd (eller tvärtom, i dessa jämställdhetens dagar) och drakar lurade i grottor fyllda med skatter visar just nu Bibliothèque Nationale en underbar utställning om Arthurslegenderna.

Disney

De har tagit fram de mest lysande manuskript ur sina samlingar men visar också hur legenden om Kung Arthur, trollkarlen Merlin, Riddarna av Runda Bordet, den onda Morgana och alla de andra levt vidare i allt från operor hos Wagner till tecknad film hos Disney och genom Monte Pythons ljuvliga medeltidshumor.

Riddarna

Det bästa av allt är att om man inte kan åka till Paris så går det (nästan) lika bra att se utställningen på nätet:

http://www.bnf.fr/pages/zNavigat/frame/cultpubl.htm

Om Anna Carlstedt

Ubildningsledare på Stockholms universitet. Disputerade 2005 på fransk renässanslitteratur, som jag fortfarande gärna drömmer mig tillbaka till på min fritid: Då fortsätter jag forska lite, och skriva mycket. Hittills har det blivit fem böcker på Gidlunds förlag, om poeter, profeter, power-prinsessor och julmust... Har i mitt yrkesliv haft två spår: Det akademiska som forskare, lärare och ledare. Och det idéburna, där jag haft olika förtroendeuppdrag. Varit ordförande bl a för Svenska Röda Korset, Forum för idéburna organisationer med social inriktning och för IOGT-NTO. Ledde den statliga utredningen "En nationell samordnare för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism". Kör helst Pontiac eller Ford Mustang, gillar att träna hårt och leda mjukt. Får energi och styrka av min brokiga, färgstarka flock och av alla modiga människor som försökt och försöker göra världen litet bättre för oss andra.
Detta inlägg publicerades i Franska favoriter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s