Var en schyst vuxen – köp inte ut till Halloween!

Halloween

Följande text har jag knyckt från iogt.se eftersom den är så bra. För övrigt vill jag bara säga att alkohol inte främst är ett ungdomsproblem utan ett vuxenproblem:

En schyst vuxen vill väl alla vara. De flesta ungdomar får tag på alkohol från äldre kompisar eller vuxna som vill vara schysta. Men att bjuda tonåringar på alkohol eller att köpa ut är inte schyst. Kanske tänker du att då vet du i alla fall vad de dricker. Men ungdomar som får alkohol av sina föräldrar, hemma eller för att ta med sig ut, dricker mer än andra. Alkovåld, oskyddat sex, alkoholförgiftning. Saker som vi inte önskar våra tonåringar. I bakgrunden finns alltid någon vuxen som försett dem med alkoholen. Så oavsett om du är förälder eller äldre kompis – var rädd om våra ungdomar. Langa inte alkohol!

Men hur är det egentligen? Är det inte bättre om jag köper ut?
Då vet jag vad de dricker i alla fall.

Nej. Det enda du vet är att de kommer dricka minst så mycket, men antagligen mera. Genom att köpa ut signalerar du att det är okej att dricka, att du tillåter det. Ungdomar vars föräldrar köper ut alkohol har en högre alkoholkonsumtion än tonåringar som inte får alkohol från föräldrarna.

Om jag bjuder hemma så lär de sig att umgås med alkoholen på ett bra sätt.

Nej, det stämmer inte heller. Forskning visar att ungdomar som blir bjudna på alkohol hemma dricker mer och oftare än dem som inte blir bjudna.

Men tonåringar lyssnar väl inte på föräldrar?

Du kanske tror att tonåringar inte lyssnar på föräldrar som säger att de inte får dricka alkohol, men som förälder är du viktigare än du tror!

Forskningen visar att det som påverkar mest vad gäller ungdomars alkoholdebut och alkoholkonsumtion är just föräldrarnas attityder. Att föräldrarna i en klass tillsammans kommer överens om att deras barn inte får dricka alkohol och är tydliga med det. Det ger mycket större effekt än alla informationskampanjer i världen riktade till tonåringarna. Ungdomar vill ha tydliga gränser!

Annonser
Det här inlägget postades i Personligt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s