Saker går att ändra – även på s-kongressen!

Den nyligen avslutade S-kongressen ändrade partistyrelsens riktlinjer för bekämpning av missbruk. I partistyrelsens förslag till politiska riktlinjer på missbruksområdet fanns följande meningar:

”Missbrukare som inte lyckas nå drogfrihet har rätt till ett värdigt och så långt möjligt sjukdomsfritt liv. Därför är åtgärder som sprututbytesprogram och metadonbehandling viktiga”.

Dessa ord kanske kan verka harmlösa men de innebär att det socialdemokratiska partiet skulle ha bytt fot i narkotikapolitiken om partikongressen följt partistyrelsen. Istället för att ha en nollvision mot knarket skulle man acceptera knarkmissbruk som ett livsval bland många andra (här citerar jag Owe Ranebäcks kommentar till kongressen).

Men partikongressens beslut blev ett annat. 

Den där debattartikeln http://www.newsmill.se/artikel/2009/10/29/socialdemokratiska-partiledningen-ger-upp-kampen-mot-narkotikan …skrevs under av Christer Karlsson, Ordförande KRIS, Cilla Dahl-Andersson, Ordförande Hassela Solidaritet, Gunilla Persson, Ordförande FMN, Ove Rosengren, Ordförande RNS samt av mig från IOGT-NTO.

Beslutet blev alltså bra till slut, tack vare bra fotarbete av Cilla Dahl-Andersson, Elin Lundgren och Mattias Ravander. Reaktioner på S-kongressens beslut kan ses här:

http://blogg.expressen.se/opinionsbloggen/entry.jsp?messid=552931

http://elinlundgren.webblogg.se/2009/october/sikta-hogre.html

Inledningsvis slås det nu fast fast att partiet ”står för vår restriktiva narkotikapolitik. Kampen mot droger ska föras nationellt och internationellt”.

Under rubriken • Bättre hjälp ut ur missbruk antog partikongressen följande text:

Ett effektivt drogförebyggande arbete kräver både ett aktivt arbete med information och åtgärder för att begränsa tillgängligheten. Att stödja individen är centralt för att motverka missbruk. När en person är motiverad att bryta sitt missbruk rnåste vård ges omedelbart – annars försitts chansen. För varje missbrukare behöver en individuell vårdplan upprättas för sysselsättning, bostad, vård och nya sociala nätverk. Missbruk ska inte utestänga från behandling av psykisk problematik.

Det är också viktigt att lyfta fram situationen för barn och unga med missbrukande föräldrar. Kommunerna bör ta fram handlingsplaner för hur de ska mötas. Människor har olika behov och kommunerna ska erbjuda en mångfald av behandlingsalternativ.

Drogfrihet är målet. Missbrukare som inte lyckas nå drogfrihet har rätt till ett värdigt och så långt möjligt sjukdomsfritt liv”.

Det känns väldigt bra dels när flera olika svenska folkrörelser kan arbeta ihop i denna typ av frågor, dels att så många av oss är partipolitiskt aktiva och kan vara med där och faktiskt påverka!

Annonser
Det här inlägget postades i Politiskt. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Saker går att ändra – även på s-kongressen!

  1. Niklas skriver:

    Länkarna funkar dessvärre inte att klicka på.

  2. Ping: Magnus Callmyrs blogg » Blog Archive » Narkotikapolitik

  3. Ping: Narkotikapolitik « En kall vinkel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s