Alkoholtoppmöte och 130-årsfest -vilken dag!

Ikväll, efter en intensiv dag på Alkoholtoppmötet i Helsingborg,  deltar jag i en alldeles speciell fest. Det är Logen nr 1 Klippan, den allra första IOGT-förening som bildades i Sverige, som firar 130-årsjubileum. Och jag får vara med! Jubileet firas under högtidliga former i den oerhört vackra Tempelriddar-lokalen på Storgatan i Götebor

En sådan här dag vill jag gärna stanna upp och fundera över hur allt startade. I vilket Sverige grundades denna förening 1879? Jag som är uppväxt i södra Norrland förknippar starkt det årtalet med Den Stora Strejken då 5000 sågverksanställda i Svartvik lade ned arbetet utanför Sundsvall. Orsakerna var många, men spiken i kistan var att arbetsgivaren i lågkonjunkturen fått stora bidrag från staten, men sänkt arbetarnas löner. Det rådde total misär i de många arbetarhem, där det inte var ovanligt att de ynkliga inkomsterna gick till sprit. Svält, kyla och sjukdomar förlamade folket. Alkohol var ett sätt att hålla människor nere, att hindra dem från att förändra samhället.  

Mot denna bakgrund bildades de första svenska folkrörelserna och IOGT var en av dem. Vi hörde till de mest radikala. När vi startade i USA ett antal år tidigare var de första att tillåta färgade medlemmar. Vi var också bland de första att inte bara tillåta kvinnor som medlemmar, utan också låta oss ha förtroendeposter. Jag kan tycka att vi är tämligen tama idag jämfört med på tjudotalet när vi krävde totalförbud för att få stopp på eländet i ett Sverige som höll på att supa ihjäl sig.

När vi firar i Göteborg ikväll kommer vi att ha på oss de s. k. regalierna, med ordensbeteckningar och allt, som föreningen sparat. Många har undrat varför vi förr var ett ordenssällskap, som höll våra möten enligt en viss ritual och så vidare. Jag kan förstå poängen med detta: På ordensmötet var alla jämlikar. Oavsett man kom i fin kostym eller i trasor så blev man lika inför varandra när man hängde på sig regalierna. Under mötet satt man i en fyrkantsformation som gjorde att ingen satt längst fram  –  eller bak. De texter som lästes – om alla människors lika värde och om vår möjlighet att förändra världen – håller än idag.   

När vår organisation bildades i Utica utanför Syracusa, staten New York i USA så var det under parollen ”Vänskap, hopp och kärlek”. Detta ändrades sedan till ”Tro, hopp och kärlek” (och sedan blev vi religiöst obundna…). Men från början var det alltså ”Vänskap, Hopp och Kärlek”. Vad betyder dessa ord idag? Samma sak, hoppas jag!

När vi bildades 1879 var det av unga människor som på mycket nära håll sett alkoholens baksidor. Dessa baksidor är lika många idag och vi behövs mer än någonsin. Jag är fruktansvärt stolt och tacksam över att få vara ordförande för en organisation som gjort skillnad i 130 år. På Alkoholtoppmötet i Helsingborg idag, där bland andra jag, Systembolagets vd Magdalena Gerger och Folkhälsominister Maria Larsson framträdde, kände jag att vi verkligen får gehör får våra frågor. Kanske är det, vilket Kent Härstedt påpekade, något som händer med alkoholpolitiken i Sverige nu, när agendan sätts av kvinnor…

Annonser
Det här inlägget postades i Personligt. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Alkoholtoppmöte och 130-årsfest -vilken dag!

 1. Siv Bard skriver:

  Wow, vilket fint tal. Jag gillar orden ”vänskap, hopp och kärlek”. Just att vi alla är lika och att vi kan se lite längre än vad vår näsa räcker och ha hopp för framtiden..vi bygger stort. Jag är stolt över att vara med i denna organisation med dig Anna som ledare.

 2. Thomas skriver:

  Fint tal Anna!
  Troligen har du aldrig varit med på ett TR-möte. Eller annat ordens-möte. Att sitta i fyrkantsformation innebär ingalunda jämlikhet. Inom Tempel Riddare Orden råder en strikt hieraki. 1:a gradens ordensbroder sitter längst ner till höger. 9:e och 10:e gradens ordensbröder sitt, diagonal över, i tempelsalen. Närmast Sermonimästaren. !0:e graden kan man inte ”ta”. Den förlänas. Regalierna visar var någonstans på skalan man hör hemma. Här råder ingen jämlighet.
  Till och med under efterföljande kaffe med tilltugg sitter de med de högsta graderna närmast sermonimästaren. Så ligger det till med den saken. Och vi befinner oss i 2000-talet.
  Föresten! Eftersom bara män kan blir en ordenbroder inom Tempel Riddare Orden är dina chanser att komma med i TR utomordentligt små. I alla fall under överskådlig tid.
  /Thomas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s