Det är TV4 som ska skämmas – inte IOGT-NTO

Namnet Niklas Svensson är ett skämt inom journalistkåren. Att ”göra en Niklas Svensson” innebär nämligen, bland kollegor i journalistförbundet jag talat med, att göra en hel hönsgård av mindre än en fjäder; att på ett helt oseriöst sätt förvränga och klippa i material och att inte granska källor. Denne journalist har TV4 Nyheterna nu släppt loss för”granska” IOGT-NTO:s lotteriverksamhet, Miljonlotteriet, och det ansvar IOGT-NTO har när det gäller spelansvar.

Bland de första han intervjuade var Gunnar Axén (M), riksdagsledamot och en riktig mystomte som bland annat vill lägga ned Systembolaget. Mycket i Riksdagen har Axén inte gjort. Och definitivt aldrig sagt något om lotterier, åldersgränser eller t ex statliga Svenska Spels årliga miljardvinster och oerhört offensiva marknadsföring.

Men IOGT-NTO:s prenumerationslotteri tycker Axén INTE om. Och det är ju tur för Niklas Svensson som nu kokar soppa på den ynkligaste spik jag någonsin stött på. Bland annat skickar han i TV4-inslagen in barn i butiker för att köpa en skraplott. Pigg journalistik. Det finns för övrigt inga åldersgränser på lotteriområdet i butik, även om IOGT-NTO driver att vi skall få en åldersgräns till stånd.

Vi är väldigt stolta över de resurser vi lyckas skapa med hjälp av våra lotterier. Tack vare våra kunders stöd kan vi minska de problem alkoholen vållar samhället, som exempelvis alkovåldet eller det faktum att många barn far illa under t ex julhelgerna. Detta och allt annat arbete vi har bedrivit under de senaste 130 åren och som gjort en enorm skillnad för alla som drabbats av alkoholens baksidor, det har Niklas Svensson helt missat. Liksom hur bra det är med svenska folkrörelser som sedan lång tid tillbaka kan skapa ekonomi för sin egen verksamhet och INTE behöver vara beroende av statsbidrag.

Samtidigt är det viktigt att vi inte skapar andra problem med vår verksamhet och därför har också spelansvarsfrågan högsta prioritet. Det innebär att de spel vi utvecklar skall vara säkra och att vi också erbjuder våra kunder verktyg för att kunna spela ansvarsfullt. IOGT-NTO har genom åren sagt NEJ till i stort sett ALLA former av spel och lotterier. Det vi tjänar pengar på är våra skraplotter i form av ett prenumerationslotteri. En långsam form av lotteri med varuvinster.

Vårt synsätt på spelansvar innebär att de spelformer som vi utvecklar och säljer alltid kännetecknas av låga risker för den som spelar samt att marknadsföringen sker på ett ansvarfullt sätt.

Personer under 18 år får inte köpa våra produkter via prenumeration eller på internet. Vi rekommenderar även våra butiksombud att inte sälja till minderåriga och förespråkar en lagförändring att det inte alls ska vara tillåtet för personer under 18 år att köpa lotter i butik.

Dessutom erbjuder vi våra kunder på internet verktyg som hjälper dem att själva begränsa hur mycket de vill spela för och hur mycket de som mest ska kunna riskera förlora. Allt för att kunderna skall kunna fortsätta spela på ett ansvarsfullt sätt. Vi erbjuder också möjligheter till självavstängning om man helt vill stoppa sig själv från spel och vi samarbetar med Stödlinjen och Spelinstitutet för att ge oroliga spelare och anhöriga vägledning i spelfrågor.

Vi håller också på att sätta upp ett verktyg som analyserar hur den enskilde spelaren spelar och i förväg varnar denne om han eller hon spelar på ett riskfyllt sätt som skulle kunna leda till framtida spelproblem.

Det vore intressant om TV4 ville titta på spel som VERKLIGEN triggar spelberoende – t ex Jack- och Miss Vegas som staten drar in miljardbelopp på. Här är det kontantvinster direkt i handen och kontrollen är dålig, särskilt av åldersgränserna. Men det är klart, staten skulle väl aldrig TV4 våga ge sig på att granska. Dessutom undrar jag vad TV4 tjänar på den reklam de gör för Triss (eller för all del, på reklamen för IOGT-NTO:s miljonlotteri…).

VEM ÄR DET SOM EGENTLIGEN STÅR FÖR DUBBELMORALEN I DETTA?

Annonser
Det här inlägget postades i Personligt. Bokmärk permalänken.

19 kommentarer till Det är TV4 som ska skämmas – inte IOGT-NTO

 1. Siv Bard skriver:

  Heja! Håller helt med.

 2. Jan Hedberg skriver:

  Otroligt bra skrivet. Niklas Svensson är en riktig tomte han har kanske inte alla hästar hemma eller så ska han byta jobb till någon dålig herrtidning som kanske uppskattar det dåliga arbetet han gör.

 3. Christer Wik skriver:

  Lysande skrivet Anna! Tomtar ska man sätta ficklampsstrålen på!

 4. Vidar skriver:

  Väl rutet! TV4trams på hög nivå!

 5. Eva-Christin skriver:

  För en spel- missbrukare så är alla spel osunt. Därför är reportaget felvinklat och tydligt att det är just IOGT-NTO man vill trakassera.

  Alkohol-missbruk som ska upp i reportage tror jag knappast att man endast tar upp EN sort alkohol som anledning till missbruksrisk utan det gäller isåfall ALL alkohol, eller hur?

  Då skulle alla lotterier få slå igen på alla marknader till alla olika föreningar…DET är kanske för mycket för journalisten att bemäkta sig med att ta tag i i sin undersökning…..eller ta med en statistik som visar vilken form av spel som är mest beroendeframkallande – och då tror jag att han hade fått fram att det är teve- och datorspel som många av våra unga uppehåller sig vid nästan dygnet runt….

  Ett motdrag skulle kunna vara att be en riktig journalist göra en mer välomfattad undersökning angående missbruk…..eller handlar missbruk bara om att förlora pengar?????? hummm

 6. Ping: Magnus Callmyrs blogg » Blog Archive » IOGT och kriget med TV4

 7. MC skriver:

  Jag har kommenterat det hela i en bloggpost och tycker att det finns en del som IOGT behöver klargöra.

 8. Eva-Christin skriver:

  Jag provade narkotika för att fly bort, och det blev flera gånger. Inte helt ovan­ligt det heller. Och det tog lång tid att inse att jag var fast i ett beroende. Flera månader. Men nu är jag drogfri, men har fått ytterli­gare ett område att arbeta med. Det kräver en hel del men­tal insats från min sida. Fast det går bra.” av Mag­nus Callmyr http://www.bronsberg.se/gastapril01/

  Jag kan tyvärr inte göra något åt att du inte förstår vad du läser, att du inte kan tolka det skrivna ordet. Men när du själv har en bak­grund av miss­bruk, för­do­mar och utbränd­het och att vara extra duk­tig, kanske du kunde visa dej lite mer av en ödmjuk sida för dem som val­fritt väl­jer att inte bli miss­brukare för att dela din erfarenhet.

 9. Laze skriver:

  Lite märkligt att bemöta en journalist på en av Sveriges större nyhetsredaktioner genom att såga journalistens karaktär. Det om något framstår som oseriöst!

 10. F.d. skriver:

  Laze: Journalistens karaktär är väl i allra högsta grad väsentligt? Dessutom utgörs ju 90 % av hennes blogginlägg av annat än kommentarer om Niklas Svensson?

  Som före detta vän till Niklas Svensson kan jag bara konstatera att han är en pajas. Han är journalistikens motsvarighet till Paris Hilton.

  Det är synd för han har potential. Bara han tar till sig av kritiken istället för att rymma ifrån den som han har gjort under alla år jag har känt honom.

 11. Anders skriver:

  Den där Niklas är en riktig tomte han…men man kan inte bortse från själva poängen att IOGT-NTO:rörelsen knappast klarar sig utan att folk spelar mer, eller?

 12. veckans korv skriver:

  oavsett niklas svenssons kvaliteter – att ni, iogtnto, gör en sak med ena handen och en annan med den andra är fortfarande inte snyggt. och det kommer aldrig att bli snyggt. svälj det eller agera annorlunda.

 13. Petra Jonssoon skriver:

  Mitt förtroende för IOGT- och framförallt dess ordförande Anna Carlstedt har sjunkit snabbt de senaste dagarna.
  Hon håller inte måttet när det blåser. Pratar bort sig och verkar inte tåla kritisk granskning. Mogna!

 14. Laze skriver:

  Svar till Fd:
  Jag anser inte att det är ok att hoppa på en enskild journalist. Journalisten har i det här fallet en arbetsledare/ansvarig utgivare över sig som fattar de publicistiska besluten. Dvs om inslaget håller eller inte. Att smutskasta en journalist när på det här grova sättet är kränkande. Främst för förbundets ordförande. Det vittnar om att hon inte kan hantera den här situationen.
  Om TV4 skulle ägna sig åt den typen av journalistik som hon menar är fallet skulle leda till att trovärdigheten för TV4 urholkas. Det har ingen redaktion råd med. Helst inte om man lever på annonsintäkter.

 15. Ping: Cannabis.se – Get Up, Stand Up » Allt är tillåtet i den smutsiga kampen mot droger – personangrepp är standard

 16. Torka skriver:

  Dubbelmoralen är värst, inte Niklas Svensson.
  IOGT-NTO försöker vända uppmärksamheten åt ett annat håll!

 17. Thomas skriver:

  Här hoppas det på en stackars journalist. Anfall är bästa försvar.

  Vill minnas att Anna C rätt kaxigt uttryckte det på mötet hosa Klippan 1 att IOGT är inte beroende av det statliga stödet på 5 miljoner då IOG klarar sig gott på inkomsterna från spel och dobbel.

  Visst finns det lättspel som inte ”triggar” till fortsatt spel. Det finns även goda Champagnesorter att dricka vid festliga tillfällen som intet på något vis triggar till fortsatt drickande. Lättvin ärväl ungefär som lättspel!!
  /Thomas

 18. Ping: IOGT och kriget med TV4 « En kall vinkel

 19. Ping: IOGT och kriget med TV4 | Magnus Callmyr - om missbruk och beroende

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s