Nu har Folkpartiet chansen att visa civilkurage

Folkpartiets Landsmöte drog idag igång i Växjö. En av de heta potatisarna gäller vilken väg Folkpartiet skall gå när det gäller svensk alkoholpolitik, där ju Folkpartiet genom åren haft hyfsat hög svansföring och värnat folkhälsan.

Gårdsförsäljning eller inte av alkohol ser ut att bli en stor fråga: Folkpartiet är kluvet i två delar i synen på om gårdsförsäljning av vin ska vara tillåtet eller inte. Partistyrelsen har svarat nej till de motionärer som vill att partiet ska tillåta sådan försäljning med hänvisning till folkhälsan och Systembolagets försäljningsmonopol. Men Riksdag och Departement rapporterar att

hela sex ledamöter i partistyrelsen, bland andra gruppledaren Johan Pehrson och EU-parlamentarikern Olle Schmidt, har reserverat sig, och ser inte försäljning av vin på gårdar som ett hot mot Systembolaget eller någon risk för ökat fylleri. Istället betonar man att detta kan vara ett sätt för entreprenörer på landsbygden att utveckla sin affärsverksamhet.

Jag hoppas verkligen att HELA Folkpartiet inser att vi inte behöver fler ställen i Sverige där man kan köpa alkohol. Och att vi skall värna Systembolaget, vårt detaljhandelsmonopol som gör att vinstintresset hålls borta från detaljhandeln. Om det är som Centerpartiet säger, att diskussionen handlar om 20-25 gårdar, ja då lär ju inte Gårdsföräljningen heller frälsa glesbygden. Å andra sidan säger LRF att detta kan ge tusentals jobb och att Sverige skulle kunna bli ”ett nytt Californien”. Fniss. Kan turisterna bli annat än besvikna?

Inte ens familjen Spendrup tror på Gårdsförsäljning i dagens Sverige.

Så låt oss hoppas att också Folkpartiet fattar kloka beslut och inser – precis som t ex Alkohollagsutredningen gjort – att Gårdsförsäljning är en riktigt dålig idé.

Annonser
Det här inlägget postades i Personligt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s