Vad har Thåström med regeringens senaste propp att göra?

Idag lanserade regeringen sin proposition ” En politik för det civila samhället”.
Med ändringen av målet för politikområdet, från att ha handlat om underlättande att bilda och delta i föreningar, till att handla om föreningarnas bidrag till demokratin, har politiken tagit ett viktigt kliv.
Forum för Frivilligt Socialt Arbete:s hemsida har vi skrivit:

Sveriges grundlag inleds med orden ”All offentlig makt i Sverige utgår från folket”. Den ena sidan av detta, d.v.s. att vi går och röstar vart fjärde år och ger de folkvalda mandat att politiskt leda landet, är välkänd och viktig. Den andra sidan, att folkets organisationer också är en omistlig del av demokratin tänker vi kanske inte lika ofta på. I och med det mål som nu aviseras i propositionen  –  ”Villkoren för det civila samhället som en central del av demokratin ska förbättras.” – erkänns det civila samhällets betydelse för demokratin.

Det unika med den här propositionen är att idéburna organisationer fått tycka till redan om utkastet. Detta är ett stort steg i rätt riktning, för att få till en verklig dialog mellan staten och civilsamhället. Men nu krävs det att regeringen också visar att man menar allvar med sitt erkännande av civilsamhällets betydelse, och inte, som hittills, kommer med dumma förslag om att momsbelägga föreningslokaler och annat trams.

På lanseringen idag citerade Janne Ström (Ideell Arena) Thåström, som ju sjunger att staten och kapitalet sitter i samma båt.

Vore kul om Thåström, till nästa Greatest Hits-platta, var tvungen att ändra texten till ”staten, kapitalet och föreningslivet” sitter i samma båt :-)

Annonser
Det här inlägget postades i Politiskt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s