Behöver vi fler ställen där man kan köpa alkohol?

Dagens Nyheter skriver idag (091223) om den nya alkohollagen som är tänkt att träda i kraft nästa sommar. Den kan komma att innebära att exempelvis kaféer och sushibarer kan klara kraven och få serveringstillstånd. Mikael Bentzer, expert i Alkohollagsutredningen, säger till DN:

Tillgängligheten kan öka dramatiskt.

Jag förstår att alkohollagen behöver ses över. Det som oroar mig väldigt är att det saknas en ordentlig konsekvensanalys av de förslag som lagts fram. IOGT-NTO kommer inom kort att presentera en rapport som visar att den nya lagen kan leda till flera tusen nya tillstånd. Behöver vi det, med tanke på att antalet tillstånd tredubblats i Sverige de senaste 20 åren?

När IOGT-NTO tidigare i höst skrev vårt remissvar på utredningens förslag tog vi upp följande:

IOGT-NTO inser att alkohollagens regler i denna fråga måste anpassas för att bättre passa dagens matkultur och matvanor. Vi avstyrker dock utredningens förslag i denna del, som vi menar är en kraftig urholkning av dagens bestämmelser. Slopat krav på köksutrustning och lägre matkrav föreslås. Något vi menar med all säkerhet kommer leda till att fler serveringsrörelser än idag kommer att erhålla serveringstillstånd. Vi menar att det bör finnas en stark koppling mellan mat- och alkoholservering och vi vill inte se en stark tillgänglighetsökning av alkohol i samhället.

IOGT-NTO anser att utredningen inte lyckas presentera ett förslag som både gynnar folkhälsan och nya matkulturer. Utredningen medger dessutom att förslagen kan leda till ökat antal serveringstillstånd, men har inte gjort en analys och bedömt hur stor denna ökning kan komma att bli. Vi anser att frågan bör utredas närmare så att de alkoholpolitiska konsekvenserna tydliggörs och att reglerna utformas så att de inte motverkar regeringens mål att begränsa alkoholkonsumtionen i samhället.

 För att bilda oss en uppfattning om hur förändringen i lagtexten skulle kunna påverka antalet tillstånd har vi vänt oss till medlemmar i Kommunala Alkoholhandläggares Förening, KAF, med ett antal frågor som vi kommer att presentera i en rapport efter helgerna.

Utan att avslöja för mycket av rapporten kan jag lugnt säga att de svar som inkommit stärker oss i uppfattningen att utredningens förslag kommer att innebära en kraftig ökning av antalet serveringstillstånd i landet och försämrad folkhälsa.

Vår oro som delas av många alkoholhandläggare får inte ignoreras. Regeringens deklaration om en fortsatt restriktiv alkoholpolitik måste avspegla sig i en ny alkohollag som inte ger utrymme för godtyckliga tolkningar.

OCH GE OSS INTE FLER STÄLLEN DÄR MAN KAN DRICKA. GE OSS FLER ALKOHOLFRIA MILJÖER OCH BÄTTRE STÖD TILL DE SOM DRABBAS AV ALKOHOLENS BAKSIDOR.

För övrigt ber jag att få önska en Vit Jul

Annonser
Det här inlägget postades i Politiskt. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Behöver vi fler ställen där man kan köpa alkohol?

  1. Martin Kjellin skriver:

    Någon har förmodligen redan tänkt på detta, men kanske skulle IOGT-NTO:s vinkel på frågan vara att föreslå ett i grunden annorlunda sätt att reglera om en verksamhet kan få serveringstillstånd?

    Som du skriver finns det en poäng med att man i någon form kräver att man ska kunna få mat om man kan få alkohol, men nog är det lite märkligt att detta (tillsammans med andra alkoholpolitiskt tämligen perifera förhållanden, till exempel på skatteområdet) är avgörande för om serveringstillstånd beviljas, samtidigt som det är svårt (omöjligt?) att avslå ansökningar på grund av att det redan finns tillräckligt många serveringstillstånd i närheten.

    Min poäng är alltså att om det i lagen skulle finnas en reell möjlighet att av alkoholpolitiska skäl begränsa antalet serveringstillstånd (till exempel med ett tak relaterat till antalet invänare på en ort) borde man mycket väl kunna tänka sig att en sushirestaurang skulle kunna komma i fråga för serveringstillstånd på samma sätt som andra restauranger. Dock måste man förstås fråga sig dels om det finns några realistiska möjligheter att få igenom en sådan lagändring, dels om det är troligt att de som beviljar tillstånden kommer att ta möjligheten att sätta tak som gör att antalet tillstånd faktiskt hålls konstant eller rent av minskar med tiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s