Toppen och botten

Helgerna är över och jag är utvilad och arbetssugen. Inte illa. Funderar, såhär litet senare än alla andra, på vad som var värst och bäst med julen. På det privata planet var det värsta… nej, för resten, det säger jag inte! Men det bästa var att det blev en Vit Jul med familjen, i alla bemärkelser.

Det bästa på nykterhetsfronten var två saker:

För det första att vi strax före jul fick veta att mer än 30 procent av eleverna i nian avstår från att dricka alkohol. Det är den högsta nivån sedan mätningarna startade 1971. Helt klart värt att fira med alkoholfri skumpa fast nyår är förbi.

För det andra att IOGT-NTO-rörelsen just nu får ett enastående gehör för våra frågor. Ett exempel är vår Vit Jul-kampanj som i år bars upp inte bara av oss själva utan också av en rad andra debattörer, politiker och artister. Dessutom fortsatte flera tusen nya medlemmar att strömma till!

Till slut kunde vi räkna in 61 305 vuxna runt om i landet som lovade att avstå från alkohol under julhelgen. Syftet med Vit Jul-kampanjen var även i år är att ge så många barn som möjligt en jul utan alkoholpåverkade vuxna. Något håller på att hända!

Julens värsting var nog Taxi Stockholm.  KSAN (Kvinnoorganisationernas Samarbetsråd i Alkohol – och Narkotikafrågor) uppmärksammade oss på hur Taxi Stockholm i sin reklam uppmuntrar föräldrar att ”våga” dricka sitt vin på kvällen och inte behöva vara vakna och hämta, eftersom deras tonårsbarn kan köras hem av Taxi Stockholm. Reklamen är ju bara ännu ett tecken på att alkoholen inte främst är ett ungdomsproblem utan ett vuxenproblem: Vuxna ”måste” tydligen kunna sitta hemma och supa i lugn och ro, och så får någon annan ta hand om barnen.

Fel kanske att sparka på just Taxi Stockholm. Deras kampanj visar ju bara hur eländigt det är…

Annonser
Det här inlägget postades i Personligt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s