Regeringen överger sin alkoholpolitik

I regeringsförklaringen lovade alliansen att se till att alkoholkonsumtionen i Sverige minskar rejält framöver. De lovade att stå upp för en restriktiv alkoholpolitik. Det vill säga en politik som skyddar och stöttar alla de som drabbas av alkoholens baksidor.

I den aktuella alkohollagsutredningen, ledd av Anita Werner, fanns flera bra saker. Hon föreslog bland annat att man skulle begränsa öppettiderna på krogen (t ex minska sen stängning från 5 till 3 på natten) eftersom försök med detta bland annat gett mycket goda effekter på alkovåldet i Norge. Detta förslag nämndes inte ens idag i pressmeddelandet och på presskonferensen där Maria Larsson presenterade lagrådsremissen.

Utredaren stängde också dörren för gårdsförsäljning av alkohol eftersom utredningen tydligt visat att gårdsförsäljningen hotade Systembolaget. Här säger Maria Larsson att man nu vill tillsätta en utredning för att se om det ändå trots allt går att förena gårdsförsäljning med EG-rätten, dvs kombinera gårdsförsäljning med systembolaget. DET BEHÖVS INGEN UTREDNING, DEN ÄR REDAN GJORD! Detta är bara ett fegt sätt av regeringen att skjuta upp frågan till efter valet. Bedrövligt. Maria Larsson säger också att detta inte skulle driva upp konsumtionen. Men vem som helst kan räkna ut att fler ställen där man kan köpa alkohol skulle göra att fler dricker mer.

Däremot har man inte brytt sig om att utreda något som man verkligen hade behövt analysera: Nämligen vad som kommer att bli konsekvensen av det som nu föreslås när det gäller serveringstillstånden: Det skall bli lättare för t ex cateringfirmor, mässarrangörer och restauranger som inte serverar varmlagad mat (t ex sushibarer) att få serveringstillstånd. KAF, alkoholhandläggarna i Sverige, menar att om detta går igenom så kommer det att serveras alkohol på tusentals fler ställen i Sverige. Det vi behöver idag är INTE fler ställen där vi kan köpa alkohol. Vi behöver fler alkoholfria miljöer och bättre stöd till alla som drabbas av alkoholproblem i form av beroende, sjukdom, våld och allt annat.

Till råga på allt föreslås det i lagrådsremissen att tillståndskontrollen av hantering av Teknisk sprit skall slopas. Detta skall – hör och häpna – enligt förslaget skötas av Skatteverket.

SVENSKA FOLKET VILL HA SYSTEMBOLAGET KVAR. SVENSKA FOLKET VILL HA EN ALKOHOLPOLITIK SOM SKYDDAR DEM SOM DRABBAS AV ALKOHOLENS BAKSIDOR. REGERINGEN VILL DÄREMOT TYDLIGEN HA EN SÅ LIBERAL POLITIK SOM MÖJLIGT OCH BIT FÖR BIT MONTERA NED EN FRAMGÅNGSRIK SVENSK MODELL.

Man kan tycka att alla de åtgärder som nu föreslås är harmlösa och begripliga var och en för sig. Men sammantagna kommer de att ha en förödande effekt på konsumtionen och därmed skadorna.

De förslag som finns med i lagrådsremissen vill regeringen skall gälla från 1 juli 2010. Jag började det här året som optimist eftersom alkoholkonsumtionen nu försiktigt minskar för första gången sedan vi gick med i EU. Efter dagens presskonferens är jag pessimist. Nu har vi dessvärre en regering som tydligen inte ens minns sin egen regeringsförklaring. Dags att nyktra till?


Annonser
Det här inlägget postades i Politiskt. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Regeringen överger sin alkoholpolitik

 1. Hans Lindgren skriver:

  Bra skrivet.
  Du har helt rätt när du säger att regeringen inte minns sin egen regeringsförklaring.
  Själv har njag skickat följande mail till Maria Larsson:

  Bästa Folkhälsominister!

  Där vinet går in går vettet ut.
  Det lockar så sött vid krögarns knut.
  Där vinet går in där går vettet ut.
  Det lyfter i sol en kort minut
  ( Ture Nerman 1920 )

  På hemsidan läser jag att regeringens övergripande mål för samhällets alkoholpolitik är att främja folkhälsan genom att minska alkoholens medecinska och sociala skadeverkningar.
  För att uppnå målet krävs insatser: dels för att minska den totala konsumtionen av alkohol,
  dels mot skadligt dryckesbetende då hänsyun tas till flickors, pojkars, kvinnors och mäns skilda villkor.
  På hemsidan står också att alkoholpolitiken ska begränsa tillgången till och minska efterfrågan på alkohol, öka kunskapen om konsekvenserna av alkoholdrickande och erbjuda bra vård och behandling.
  Det där låter ju väldigt bra,men i praktiken gör ni ju tvärt om.I stället för att ytterligare skärpa restriktionerna lättar ni på dessa och vill ge ännu flera tillstånd att servera alkohol.
  Hur detta skall kunna minska den totala alkoholkonsumtionen går över mitt förstånd. Tror du själv på detta?
  Efter ditt framträdande på IOGT-NTO:s kongress fick jag uppfattningen att du var för en skärpt alkoholpolitik. Nu har du gjort mej och hela IOGT-NTO besvikna.
  Du har tydligen fallit för trycket från Moderaterna, jag ser ingen annan förklaring.
  Vi behöver sannerligen inte öppna fler alkoholkranar utan vad vi behöver är fler alkoholfria miljöer
  Jag kan bara hoppas att riksdagen gör tummen ner för den nya alkohollagen.
  Med vänlig hälsning
  Hans Lindgren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s