Ibland blir det bättre än man tänkt sig…

Kommer du ihåg för några år sedan, när alkoholskatterna diskuterades som mest? Och vilka domedagsprofetior som basunerades ut. Inte minst av enmansutredaren själv: ”Om vi inte sänker alkoholskatterna i Sverige REJÄLT och det NU så kommer Sverige att DRUNKNA i alkohol, och SÄRSKILT kommer vi att drunkna i SMUGGELSPRIT och HEMBRÄNT.

Vad hände? IOGT-NTO (och andra) såg till att det inte blev någon skattesänkning. Och vad har hänt med det det svenska drickandet sedan dess? Jo, konsumtionen har sjunkit med 10 %.

På utmärkta Drugnews och på Accents hemsida kan vi läsa följande:

Svensken drack ifjol i snitt 9,5 liter ren alkohol, det är ungefär som året före. Systembolagets marknadsandel har ökat medan införseln har minskat, enligt alkoholforskarna på Stockholms universitet. 2004 var alkoholkonsumtionen som högst i landet, över tio liter per person omräknat till 100-procent alkohol. 2008 hade den sjunkit till 9,44 liter och ifjol ungefär samma, 9,50 liter per invånare över 15 år. Svenskarna köper nu mer alkohol på i landet och mindre utomlands. Systembolaget har ökat sin andel till 62 procent av den totala konsumtion, restauranger står för en tiondel, medan resandeinförseln minskade med en fjärdedel ifjol till 13 procent av konsumtionen.

Inte orkar svenskarna hålla på och köpa alkohol på nätet heller, något man ju spådde skulle öka explosionsartat. 0,03 liter per person och år har vi lyckats handla på nätet…

Tack till alla kloka svenskar som tycker att det ok att det är lite dyrt och lite krångligt att köpa alkohol i Sverige (fast inte ens det tycker ju norrmännen som vallfärdar t ex till Strömstads och Funäsdalens systembolag…). Vårt svenska systembolag har aldrig haft så starkt stöd bland svenska folket som det har nu. Att alkoholkonsumtionen nu sjunker försiktigt i Sverige betyder färre barn som far illa, färre kvinnor som misshandlas, färre våldsbrott på krogen, fler människor som inte blir beroende. Hoppas nu bara att förslagen i regeringens nya alkohollagsutredning inte skjuter allt detta i sank. Men det oroade jag mig för när jag bloggade en helt annan dag…

Annonser
Det här inlägget postades i Politiskt. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Ibland blir det bättre än man tänkt sig…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s