Därför finns ”Spritpartiet”

Bob Dylan konsaterade redan 1962 att ”It’s a hard rain that’s gonna fall”.

Hade han skrivit låten i Sverige 2010  och inte precis före cubakrisen i USA på sextiotalet, så hade han säkert kunnat mena ett regn av alkohol.

Förslaget till ny alkohollag presenterades i veckan, och det är ingen rolig läsning. På flera punkter öppnar man upp för ökad alkoholkonsumtion i samhället trots att regeringen säger sig vilja minska denna och driva en restriktiv alkoholpolitik.

Förslaget innebär bland annat att det ska bli enklare att få tillstånd att servera alkohol. Regeringen har inte tagit fasta på utredarens förslag om att korta krogarnas öppettider utan har valt att behålla nuvarande regler.

Här fanns ett bra förslag från utredaren som skulle minskat våldet i samhället. Tyvärr verkar Alliansen tagit större hänsyn till näringsintressen än företrädare för folkhälsan.

Och dessutom skall gårdförsäljning av alkohol utredas. Igen. Fast alkohollagsutredaren gjorde en utmärkt analys och konstaterade att vägen till gårdförsäljning skulle hållas stängd.

Jag undrar varför vi gör utredningar i det här landet, när de sedan inte betyder något.

IOGT-NTO åt middag med justitieutskottet häromkvällen. En mycket bra kväll blev det, med goda samtal runt bordet. Men flera ledamöter frågade mig om det nystartade Spritpartiet. Ni vet, de med Benny Haag, Per Carlsson och Patrik Pelosio i spetsen, som vill sänka alkoholkonsumtionen i Sverige till hälften. Justitieutskottets ledamöter kunde inte förstå varför dessa herrar inte engagerar sig i de etablerade partierna istället för att splittra politiken med ännu ett pytteparti.

På det kan jag bara svara: Om alla etablerade partier nu kliver fram på ett mycket tydligt sätt i valrörelsen och BEVISAR:

  • att de tar alkoholproblemen i Sverige på allvar
  • att de menar allvar med att de vill driva en restriktiv alkoholpolitik
  • att de FÖRSTÅR vad som faktiskt krävs för att minska konsumtionen  
  • att de har modet att genomöra det som krävs

…ja, då kommer Benny, Per, Patrik och alla andra som anser att det behövs alternativ säkert att återfå tron på våra svenska politiker.

Tills vidare behövs säkert både Spritpartiet, IOGT-NTO och andra som jobbar på för att göra något åt alkoholproblemen I VERKLIGHETEN. Läs förresten gärna IOGT-NTO:s valmanifest, i brist på sådana hittills från våra partier…

.

Annonser
Det här inlägget postades i Politiskt. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Därför finns ”Spritpartiet”

  1. Sten skriver:

    En utmärkt analys av ett av dagens samhällsproblem. Bra skrivet. :)

  2. Ping: Låt vuxna individer vara vuxna även när de blir gamla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s