TÄNK OM – ett unikt samarbete!

TÄNK OM är ett alldeles nytt projekt som FHI (Statens folkhälsoinstitut) nu sjösätter i samarbete med polisen, Systembolaget och IOGT-NTO.

Regionalt och lokalt koordineras insatserna via länens drogsamordnare, med exempelvis polis, kommuner, skolor och frivilligorganisationer som samarbetspartners.

Tanken är att föräldar skall få verktyg för att minska tonåringars alkoholdrickande. Var tredje förälder har låtit sin femtonåring smaka på alkohol, visar en ny undersökning.  Och vi vet ju alla att ungdomar som bjuds på alkohol hemma dricker mer.

Sarah Wamala, generaldirektör, Statens folkhälsoinstitut, säger i ett pressmeddelande:

– Det är dags att avskaffa myten att man som förälder hjälper sina barn till ett sundare drickande genom att förse dem med alkohol. Forskning visar att alkohol är skadligt för minderåriga och att föräldrar som sätter tydliga gränser gör sina barn en tjänst, säger folkhälsoinstitut, uppger var tredje förälder till en femtonåring att de har låtit sitt barn smaka på alkohol, till exempel i samband med en middag eller högtid.

Resultaten av den nya undersökningen presenteras i en debattartikel i Svenska Dagbladet i veckan. Den är undertecknad av Sarah Wamala tillsammans med Systembolagets vd Magdalena Gerger, äldre- och folkhälsominister Maria Larsson samt rikspolischef Bengt Svenson.

Den nya undersökningen visar, paradoxalt nog, samtidigt att bara sju procent av föräldrarna instämmer i påståendet att ”det är okej att föräldrar bjuder sina barn på alkohol hemma när de går i grundskolans nionde klass”. Dessa sju procent av föräldrarna avviker intressant nog från majoriteten på ännu ett sätt; merparten av dem tror felaktigt att de flesta andra föräldrar också anser att det är okej att bjuda sina femtonåriga barn på alkohol.

– De flesta yngre tonåringar bjuds aldrig på alkohol i hemmet. Det är bra att veta för tonårsföräldrar som möter förhandlingstaktiken ”alla mina kompisar får”, säger Sarah Wamala.

Annonser
Det här inlägget postades i Personligt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s