Drömmen om rue Payenne

En sådan här dag, när regnet inte bara är iskallt utan dessutom svart för att det kommer från Island (kan det bli mer melankoliskt?) drömmer jag mig gärna bort till en annan hemstad, Paris. En kollega har precis kommit hem från en månad på Svenska Institutet på rue Payenne i Marais-kvarteren och berättar entusiastiskt att full vår råder och att hon suttit med sina böcker i den ljuvliga lilla parken mitt emot institutet. Suck.

Svenska institutet i Paris är Sveriges enda kulturhus i utlandet och utgör en synnerligen aktiv mötesplats för svensk-franska forskare och andra. Jag hade den stora förmånen att få bo och arbeta där i juni förra året. Arbetsro, egen husmus och excentriska grannar ingick. Från deras hemsida:

Institutet ligger i en magnifikt palats från 1500-talet och här ryms utställningslokaler samt film- och konsertsal, en konstsamling, kurser i svenska för 200 fransmän per vecka, gästbostäder för svenska forskare och kulturarbetare samt konferensmöjligheter och en lummig trädgård.   På innergården finns även publiksuccén le Café Suédois som lockar med hembakade specialiteter. I all verksamhet eftersträvas lokala samarbetspartners, institutioner såväl som enskilda. Detta är Svenska institutets avdelning i Paris och besöks årligen av drygt 100 000 personer.

Palatset är uppkallat efter Christophe Hector de Marle, rådgivare vid Parisparlamentet, som 1572 inköpte ”en tomt med hus”. Sedan dess har dess ägare och status ändrats otaliga gånger. Hôtel de Marle är en fascinerande byggnad med fler unika detaljer såsom de båtformade takstolarna, den vackra paradtrappan och det målade bjälktaket i den ståtliga Tessinsalen. 1961 minnesmärktes fasaden, yttertaket samt paradtrappan. I samband med att Svenska staten köpte fastigheten 1965, och tack vare den omsorgsfulla renoveringen som genomfördes är palatset idag väl värt ett besök. Missa inte att gå förbi om du kommer till Paris: Ta en fika på den mysiga innergården och njut av alla roliga utställningar. I dagarna öppnas t ex  Tessininstitutets permanenta utställning åter efter renovering och en ny presentation på temat ”svensk-franska konstnärliga kontakter genom seklerna” .

Institut Tessin grundades 1932 av kulturrådet och konsthistorikern Gunnar W. Lundberg (1903-1986). Tanken var att inrätta ett institut med ett bibliotek och en konstsamling som skulle belysa de svensk-franska förbindelserna genom tiderna. Institutet uppkallades efter Carl Gustaf Tessin, svensk politiker, diplomat och konstsamlare. Tessins centrala roll som förmedlare av svensk-franska kulturkontakter under 1700-talet gjorde honom till en perfekt symbol för institutet. Som samlare av fransk 1700-talskonst framstod han dessutom som en förebild för Lundbergs ambitioner. Resultatet av Gunnar W. Lundbergs arbete blev en konstsamling som idag omfattar mer än 6000 föremål. Samlingarnas tyngdpunkt ligger i 1700-talet, men här finns också ett intressant äldre material och konst av svenska 1900-talskonstnärer som hade anknytning till fransk konst. Ursprungligen var samlingarna inrymda i svenska ambassadens byggnad vid Avenue Marceaux för att så småningom flytta till Rue de Tournon. I början av 1960-talet lyckades Lundberg övertyga den svenska regeringen att för statens räkning köpa stadspalatset Hotel de Marle i Marais-kvarteren. I samband med att institutet flyttade in i detta renässanspalats, som kom att kallas Centre Culturel Suédois, donerade Lundberg samlingarna till svenska staten. Sedan 1982 förvaltas samlingarna av Nationalmuseum.

Annonser
Det här inlägget postades i Franska favoriter. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Drömmen om rue Payenne

  1. Therese skriver:

    Jag älskar att fika pa Café suedois. Bara där kan man hitta lingonsaft och morotskaka, mums!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s