En känslig fråga: alkoholfritt på fester med barn!

För ett tag sedan uppstod en intressant fråga i min sons klass. De skulle ha klassfest och några av föräldrarna föreslog att det skulle köpas in lådvin som sedan kunde säljas på glas för att på så sätt få en pengar till klasskassan. Det dröjde inte länge förrän andra föräldrar ringde till mig och bad mig protestera. För att se vad som skulle hända så sa jag nej och uppmanade dem att själva protestera om de nu tyckte det var fel. Samt uppmanade dem att fundera över varför de tyckte att det vore fel att sälja vin på barnens klassfest. Därefter hände inte så mycket. Förrän barnen hörde talas om detta. Och de protesterade högljutt! Min sons kompisar sa saker i stil med ”varför ska de dricka vin klockan fem en onsdag kväll”? Och ”Ånej vad jobbigt, XXXX:s pappa dricker ju alltid för mycket”. Till slut blev det inget vin på festen. Det blev en loppis istället. Men jag, som överhuvudtaget inte lagt mig i, fick ett argt mail från en pappa där det bland annat stod att ”vi är faktiskt vuxna människor” och ”barnen behöver få ett avslappnat förhållande till att vuxna tar ett glas vin efter jobbet” och ”du borde låta dina politiska åsikter stanna på dina möten och inte låta dem drabba andra i din sons klass”. Jag som inte sagt flaska, om uttrycket tillåts. Av detta drar jag slutsatsen att det här kan vara ett ganska känsligt ämne. 

Häromdagen fick Magdalena Ribbing, som skriver om vett och etikett i Dagens Nyheter, en fråga på just detta tema av en läsare. Hon svarade mycket klokt:

Du kan absolut föreslå alkoholfrihet i samband med tillställningar med barn närvarande, alldeles särskilt när sammanhanget har barn i fokus. Det borde vara självklart, om man tänker efter! Gör det, så väcker du åtminstone en tanke hos övriga, även om du inte når ända fram på en gång.

Men du har helt rätt. Flera gånger har jag fått mejl från läsare som har berättat om medförda barn på bjudningar där alkohol har serverats och där vuxna, barnens föräldrar eller bekanta, har druckit lite för mycket och påverkats så att barnen har blivit skrämda av att se en närstående uppföra sig annorlunda.

Ett mejl för några år sedan beskrev hur en tioåring som sett en av sina föräldrar på fest dansa med en granne på ett flirtigt sätt hade fått en så pass svår chock att barnet måste behandlas av läkare. Det är förhoppningsvis ovanligt, men föräldrar och andra vuxna rekommenderas att tänka efter vilka följder alkoholintag i barns närvaro kan få.

IOGT-NTO arbetar mycket att lyfta frågan om vuxnas attityd till drickande i barns närhet. Vår Vit Jul-kampanj i julas gav oss många kvitton på att vuxna börjar tänka om: Att fler och fler känner till den forskning som visar att barn tycker att det är jobbigt även om de vuxna bara är lite påverkade. Det var många som lyfte frågan i julas och vittnade om att de själva ger barnen en vit jul i bemärkelsen alkoholfri jul, bland andra Marcus Birro, Alex Schulman och Katerina Janouch.

 En önskedröm skulle vara att detta sprider sig, och att det blir vanligare med alkoholfria fester där barnen är med.

Annonser
Det här inlägget postades i Personligt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s