Timrå kommun har fattat galoppen

TV4-nyheterna Sundsvall har gjort ett utmärkt reportage om problemet med att många unga kommer att dricka alldeles för mycket under Valborg. Och som vanligt är detta inte främst ett ungdomsproblem utan ett vuxenproblem: De som langar alkoholen till de minderåriga är nämligen oftast …föräldrarna!

TV4 intervjuar Timrå kommuns folkhälsosamordnare Britt-Louise Nyholm som berättar att kommunen tagit fasta på kampanjen Tänk Om:

Tänk om är en nationell antilangningsinsats som är riktad till tonårsföräldrar och den kommer att genomföras av Statens folkhälsoinstitut i samarbete med Systembolaget, Polisen och IOGT-NTO.

Från Tänk Om:s sida:

Hur kan föräldrar påverka?
Föräldrarna har en viktig roll i att vara goda förebilder genom att förmedla attityder och värderingar till sina tonåringar. En nyligen publicerad europeisk studie (Journal of Studies on Alcohol and Drugs) bekräftar detta genom att dra slutsatsen att det förebyggande arbetet bör fokusera på att göra föräldrar och andra vuxna mer medvetna om sin roll för att påverka konsumtionsmönster och senarelägga alkoholdebuten, vilket är av vikt för framtida konsumtionsmönster.

Riskhelgerna: Valborg och skolavslutning
Utöver de lokala aktiviteter som Folkhälsoinstitutet kommer att genomföra i samarbete med Systembolaget, polisen och IOGT-NTO t.ex. utdelning av flygblad, lokala manifestationer, skolaktiviteter och annat, så kommer satsningen att stöttas av nationella medier. Under Valborg kommer webbannonsering som leder till den gemensamma webbplatsen www.tänkom.nu att göras.

Inför skolavslutningen i juni kommer en kort tv-film att sändas under reklamblocken i de tv-kanaler som tonårsföräldrar gärna tittar på.  

Gemensam webbsajt
Webbplatsen www.tänkom.nu har som syfte att ge fördjupad information, fakta och tips, om tonåringar och alkohol. Här kan man också ta del av vilka aktiviteter som görs ute i landet samt nyheter om tonåringar och alkohol och informationssatsningen.

Folkhälsoinstitutet samarbetar med IOGT-NTO
I och med att IOGT-NTO är en samverkanspart i denna informationsinsats kommer vi att arbeta med den fullt ut och därför lägga kampanjen En schyst vuxen på hyllan under året. Aktiviteter som flygbladsutdelning kommer att ske lokalt och vi hoppas att ni i ditt distrikt kommer att mobilisera er för att vi ska nå ut med budskapet till tonårsföräldrar.

För mer information:
Kontakta Helena Bergkvist,
08-672 60 18 eller mejl helena.bergkvist@iogt.se

 
Annonser
Det här inlägget postades i Personligt. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Timrå kommun har fattat galoppen

  1. Britt-Louise skriver:

    Hej. Har just kommit hem från semester och uppmärksammat ditt engagemang i Tänk om-kampanjen. Kul att se att informationen sprider sig som ringar på vattnet. Det förebyggande arbetet är verkligen utvecklande och intressant och vetenskapen säger ju också att det är det mest effektiva. Hälsningar Britt-Louise Nyholm, folkhälsosamordnare i Timrå kommun

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s