Vem tjänar mest på billigare alkohol?

Brännpunkt, SvD skriver Sveriges Bryggerier och deras VD Cecilia Giertta att alkoholskatten i Sverige MÅSTE sänkas, och det nu. Och rejält!

Intressant. Kommer du ihåg senast alkoholskatterna debatterades i Sverige för några år sedan? Då krävde alla, inklusive regeringens utredare Kent Härstedt, att skatterna skulle sänkas. Kommer du ihåg domedagshoten? ”ANNARS KOMMER SVERIGE ATT DRUNKNA I SVARTSPRIT”. Giertta använder samma argument nu. Kommer du ihåg hur det gick då? Det blev ingen alkoholskattesänkning i Sverige. Och vad har hänt sedan dess? Jo:

 • Alkoholkonsumtionen i Sverige sjunker sedan 2005
 • Systembolaget har slagit försäljningsrekord år efter år
 • Samma Systembolag har aldrig haft så starkt stöd bland svenska folket som nu
 • Den privata införseln av alkolhol från utlandet sjunker kraftigt
 • Hembränning är det i stort sett ingen som orkar hålla på med.

Jag tycker att det är fantastiskt att svenska folket ställer upp på att köpa sin alkohol på systemet och på krogen, och de tycker att det är OK att alkoholen är dyr. Därför att folket VET att det är detta som gör att konsumtionen minskar och färre drabbas av alkoholens baksidor. Cecilia Giertta påstår: Idag köps runt 57 procent av alkoholen vi dricker på Systembolaget, runt 10 procent köps på restaurang och krog. Men den återstående tredjedelen köps från illegala försäljare.

Hon ljuger. SoRAD, oberoende forskare vid Stockholms universitet som vetenskapligt mäter alkoholkonsumtionen i Sverige, visar följande dryckesandelar för 2009: Systembolaget 62 % (+8% sedan 2008), Restauranger 10% (-4%), Folköl 6% (-3%), Resandeinförsel 13% (-25%), Smuggling 6% (0) (Varav starkölen minskade med 23%), Hemtillverkning 2% (-11%), Internet 0,3%.

Svenska folket kräver inga alkoholskattesänkningar. Men det gör alkoholindustrin. De vet ju att ju billigare alkoholen är, desto mer dricker folk. Och desto mer stålar tjänar de. Det skulle kännas befriande om industrin själva kunde säga att de vill ha billigare sprit för att de då kan öka sin profit, istället för att låtsas att de bryr sig om folkhälsan.

Annonser
Det här inlägget postades i Politiskt. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Vem tjänar mest på billigare alkohol?

 1. Peter Q skriver:

  Bara ett litet påpekande.

  Det är valutaförändringar som styr gränshandeln.
  En euro kostade 11kr 20090720, och den kostar idag 9,60kr

  Därför kan Cecilia Giertta ha rätt om hur det är idag, och SoRAD ha rätt i hur det var 2009.

 2. Monica Ståhl skriver:

  Det är bättre att starkölen är billigare i Borderlinebutikerna i Tyskland än att den är billigare i alla Systembutiker i hela Sverige.
  Halvera införselkvoten så tull och polis får en rimlig chans att kolla upp den illigala införseln

 3. Alltså, jag fattar inte grejen. Vem fan har problem med att betala för öl, vin och sprit på systemet om man inte har grava alkoholproblem med en sjukt hög konsumtion. När jag drack kunde jag dricka mig full för 80 kronor (8 öl eller 1 liter vin). Inte så stora pengar för den som dricka varje dag. Det är bara att sluta röka eller cykla som gäller :) Mina vänner som inte har några alkoholproblem kanske gör av med 200-300 kronor per månad på systemet. Inte heller det speciellt höga summor. Så det drabbar varken den normale eller alkoholisten (jo alkoholisten när han supit bort jobb och sådär men då är det andra insatser som krävs, inte sänkt skatt).

  Regeringen har ju dessutom sänkt skatten så mycket så då borde det bli mer pengar till lyxkonsumtion (som det ändå kan räknas till).

  Det är så jag tycker…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s