Länsstyrelsens senaste satsning: Sprittillverkning

Kommer precis från ett möte där representanter från olika Länsstyrelser i landet vittnar om alkoholens baksidor: Barn som far illa, bristen på alkoholfria miljöer, den starka kopplingen alkohol och våld. Flera länsstyrelser säger att de skulle vilja göra så mycket mer, men att pengarna inte räcker.

Men på länsstyrelsen i Västra Götaland, där har man tydligen gott om pengar. Och vad lägger man dem på? Jo, till exempel på sprittillverkning. Så använder man tydligen skattebetalarnas pengar bäst. På deras hemsida kan vi läsa:

Den 7 maj invigs länets första whiskybränneri – Smögen Whisky utanför Hunnebostrand. Länsstyrelsen har beviljat 900 000 kronor till företaget genom Sveriges landsbygdsprogram.

– Det här är det första whiskybränneriet i Västra Götalands län som vi har beviljat företagsstöd, säger Agneta Olsson på Länsstyrelsens landsbygdsenhet. Bränneriet startar sin verksamhet i sommar och kommer att bli ett spännande besöksmål. Smögen Whisky AB har beviljats 900 000 kronor för investeringar i lokaler och utrustning i bränneriet. – Den här typen av satsningar i nya branscher, som har anknytning till landsbygden och en potential att bli lönsamma och konkurrenskraftiga, är mycket intressanta för oss, säger Gabriel Skarbäck, sektionschef på landsbygdsenheten. Vi ser det som en styrka att kombinera småskalig livsmedelsförädling och upplevelseturism på landsbygden. I det här fallet satsar man på en exklusiv produkt i ett turisttätt område, med goda möjligheter att skapa mervärden. 

Jag brukar inte svära på min blogg. Men nu undrar jag: Hur djävla dumt får det bli? ”Livsmedelsförädling”? Tänk, vid det här laget har hela EU fattat att sprit inte är MAT. Att alkohol inte är vilken vara som helst. Men vår egen jordbruksminister Eskil Erlandsson, som ska dit och inviga whiskybränneriet den 7 maj, han anser säkert att alkohol, det har bara med jordbruk, turism och näringsliv att göra.

Vart tog folkhälsan vägen? Behöver vi verkligen fler ställen i Sverige som tillverkar alkohol? Och skall detta bekostas av skattemedel?

Nästa gång personen från Västra Götalands länsstyrelse beklagar sig över att det inte finns pengar till stöd för barn i missbruksmiljö och eller till bra förebyggande arbete, skall jag påminna henne om att hon just satsat nästan en miljon på ett bränneri.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Annonser
Det här inlägget postades i Personligt. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Länsstyrelsens senaste satsning: Sprittillverkning

  1. Sten skriver:

    Whiskeytilverkning med hjälp av skattemedel? :(

  2. Ping: Landsbygdsamverkan vill!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s