Borgs förslag får oönskade konsekvenser för föreningslivet

Jag deltog i veckan på ett möte med finansminister Anders Borg där de ekonomiska förutsättningarna för föreningslivet diskuterades. Efter mötet gick CIVOS, där bl a IOGT-NTO och Forum för frivilligt socialt arbete ingår, ut med följande uttalande:
 
Regeringens förslag om en omsättningsgräns för momspåslag riskerar att skapa oönskade organisatoriska lösningar hos den idéburna sektorns organisationer. Den slutsatsen drar Mats Bernerstedt, ordförande för Civos – Civilsamhällets organisationer i samverkan, efter dagens möte mellan ideella organisationer och finansminister Anders Borg, som inledde med att säga att ett stort föreningsliv är bra för Sverige.
 
Finansminister Anders Borg föreslår att det ska införas en omsättningsgräns för moms för idéburna organisationer. Förslaget mottas med besvikelse bland Sveriges ideella organisationer som befarar oönskade konsekvenser för hela sektorn.- Det här är en lösning som riskerar att skapa stor oreda om gränsen sätts för lågt, säger Mats Bernerstedt. Risken är att föreningar inte kan växa sig för stora eftersom de då måste betala moms vilket gör att de måste dra ner på verksamheten eller också lockas de in i momstaktik och delar på sig.Momsfrågan initierades när EU kritiserade det faktum att den svenska momsbefrielsen för föreningslivet strider mot ett EU-direktiv. Tidigare har regeringen föreslagit att ideella organisationer som har verksamhet i hyrda lokaler ska tvingas betala moms på hyran. Detta förslag drogs idag tillbaka, vilket välkomnas. Samtidigt föreslog Anders Borg att föreningar som har en omsättning som överskrider en ännu inte bestämd momsgräns ska få betala moms på denna del av omsättningen.- Vi önskar att regeringen i stället prövar att modifiera nuvarande momsbefrielse för ideell sektor. Vi bedömer att Sverige på så sätt kan gå EU till mötes. Det förslag som nu läggs innebär mer administration för föreningslivet och också ett ökat skatteuttag genom att verksamheter som nu inte är momspliktiga ska börja betala moms. Varför ska en förenings storlek och inte dess syfte avgöra om den ska betala moms? säger Mats Bernerstedt, ordförande för Civos.
Annonser
Det här inlägget postades i Politiskt. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Borgs förslag får oönskade konsekvenser för föreningslivet

  1. sinikka naumanen skriver:

    Här tycker jag att kommunerna sviker dessa barn…visst är det så att föräldrarna har huvudansvaret för sina barn men när det finns alkohol problematik hemma då är inte dessa föräldrar som ska bära ansvaret helt enkelt för de klarar inte sitt problem hur ska dessa kunna att ta detta ansvar…

    Man kunde ju ge stöd och information i skolorna via skolkuratorn/ skolsystern dessa är väl till för detta??Folkhälsoinstitutet kan väl ordna seminarier i skolorna både till föräldrar samt barnen….Alkoholen kommer vi aldrig att få bort..och detta är inte meningen heller detta är i såfall ett av dessa misslyckade noll-visioner!!
    Men däremot att upplysa vad överkonsumtion leder till ..psykisk ohälsa..leversjukdomar..ökade risker för demens..förändrar personlighet…olycksfallsriskerna.mm.
    Samtidigt som man kan berätta HUR man bör dricka alkohol….mängden…att man äter samtidigt..inte dricka när man mår dåligt för alkoholen stärker bara att man mår ännu sämre…och även att dessa som dricker för mycket ska kunna söka vård!!!för sin egen skull samt inte minst av barnen/ familjens skull! Staten drar ju så mycket in pengar med sin monopol och jag har alltid undrat VART går pengarna ..när våra barn som spelar fotboll eller idrottar med något annat måste SÄLJA så helskotta mycket Bingo-lotto-kakor annars får man höra att man är lat…osv..ungdomarna har läxor, träningar, annan fritid..så det vore vettigt att man tog sig till tankarna..måste ungdomarna kämpa så mycket kan man inte finansiera detta från monopol pengarna!! Sinikka Naumanen författare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s