Dagens favoritforskare: Olle Ferm

Olle Ferm, som leder Centrum för medeltidsstudier vid Stockholms universitet, har bland mycket annat ägnat sig åt frågan: Hade folk humor under medeltiden? Detta diskuterades livligt i forskarmiljöer runt förra sekelskiftet (denna forskning, som gjort gällande att humorn introducerades först av Cervantes, Rabelais, Shakespeare och Luther (!) ter sig idag närmast komisk i sig själv). Ferm håller i sin forskning även fram mera nutida exempel på forskare som vill göra gällande att det visserligen fanns humor under medeltiden, men då uteslutande illvillig sådan. Är det verkligen så, undrar Ferm som i flera böcker gått direkt till de medeltida källorna för att undersöka saken. Han har genom åren bjudit på många underhållande exempel på resultaten.  Ferm visar ofta, genom de texter han citerar, hur den medeltida humorn till stora delar byggde på samma mekanismer som dagens: polysemi, ironi, igenkänning, tajmning, medkänsla, skadeglädje, upprepning…

Till Ferms exempel hör också bilder. En illustration, i en artikel jag precis läst, är hämtad från ett 1200-talsmanuskript där vi ser en munk med rackartyg i blicken som lyfter på sin munkkåpa och avslöjar att han är en munk med åsneben. Kopisten har i sin bild bokstavligen dragit ned brallorna på en auktoritet han föraktar.  

Om det inte var roligare förr så var det åtminstone minst lika roligt. Och humorn har alltid använts som vapen, för att avslöja misshälligheter och vanstyre. Munkarna som tog till humor för att hantera så’nt de tyckte var fel är förstås nära släkt med vår tids stora komiker. Bilden nedan, som visar påven som en åsna, är visserligen inte från medeltiden utan från 1500-talet, men den är ju lika kul för det.

Annonser
Det här inlägget postades i Franska favoriter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s