Nyktert i Nerikes Allehanda

Till mina roliga uppgifter hör att få skriva krönikor i Nerikes Allehanda, en riktigt pigg rackare bland länstidningarna.

Här är den senaste:

För många har en härlig sommar börjat. Förhoppningsvis innebär det, för alla lediga barn, ett sommarlov med bad, sol, glass, sovmorgon, utflykter och kanske någon resa med familjen.

Tyvärr får alldeles för många barn inte den sommar som de önskar sig utan växer upp i hem där andra saker än bad, utflykter och resa med familjen prioriteras. Många barn får uppleva en sommar där mamma eller pappa dricker mer alkohol än vanligt. Många föräldrar dricker än mer när de får ledig tid och inte har ett arbete som de måste sköta. I familjer där en eller två föräldrar är arbetslösa kan det vara ännu värre, om det dessutom finns beroende.

I samband med skollov märker organisationer som IOGT-NTO, Rädda Barnen och BRIS av detta. Varje dag. Vi ser hur barn far mer illa under loven och behöver någon att prata med. Det vanliga sociala skyddsnätet som finns runt barnen under skolterminerna finns inte alltid under loven. De är ofta hänvisade till hemmet och det som utspelar sig där. Har man då en mamma eller pappa som mår psykiskt dåligt eller missbrukar så blir tiden hemma ännu mer påfrestande under lov än under terminerna. De fritidsaktiviteter som står till buds är för få och räcker inte till.

Alkoholkonsumtionen ligger mycket högre i Sverige idag än när vi gick med i EU. Därmed har också missbruket ökat. Fler beroende betyder också att allt fler barn får uppleva en mamma eller pappa som dricker alltför mycket alkohol. Omkring 400 000 barn i Sverige växer upp i missbruksmiljö. Minst. Sannolikt är den siffran högre.

Ett barn som växer upp med en mamma eller pappa som missbrukar får oftast ta alltför stort ansvar där hemma. De tar en vuxenroll och blir nästan som föräldrar åt sina föräldrar. Många barn får dessutom uppleva våld i familjen som tyvärr också ofta kan bli en konsekvens av ett missbruk. Barn behöver förutsägbarhet och struktur och det får de sällan i ett hem där ett missbruk överskuggar tillvaron. De barn som växer upp med missbrukande föräldrar är osynliga. Att mamma eller pappa dricker för mycket är den stora hemligheten som de inte vill att någon annan ska känna till. De känner ofta skuld och skam och kan ibland tro att det är deras fel att mamma eller pappa dricker alkohol, vilket ju är helt fel.

När inte mamma eller pappa räcker till behöver andra i barnens omgivning täcka upp så att barnen har någon som bryr sig. Släktingar, idrottsledare och andra föreningsledare kan göra stora insatser för barnen genom att bry sig om, fråga hur det står till och ordna olika aktiviteter. Läger och andra sommaraktiviteter är bra för alla barn men kanske ännu viktigare för barn som far illa i sin hemmiljö. För dem betyder fritidsgårdens eller föreningens aktivitet eller ett läger i helnykter miljö en andhämtningspaus som de så väl behöver. Ett initiativ som tagits är sajten www.sommarlovåtalla.nu Här kan alla organisationer som vill, marknadsföra sina läger, kollon och andra sommaraktiviteter för barn. Det är tur att svenskt föreningsliv finns där för barnen när samhället har stängt. Men alla måste hjälpas åt! Även stat och kommuner måste faktiskt prioritera den här typen av verksamhet för barn och ungdomar.

Alla barn har rätt till ett bra sommarlov!

Annonser
Det här inlägget postades i Personligt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s