Fortsatt högtryck i gårdsförsäljningsfrågan

Bra att gårdförsäljningsfrågan ges fortsatt stort utrymme på debattsidorna ute i landet.

Senast i morse i UNT:

Om Sverige skulle införa gårdsförsäljning är risken överhängande att EU-kommissionen skulle dra oss inför EU-domstolen, eftersom vi då riskerar monopolet. Det skriver Jobjörn Folkesson och Anna Carlstedt.

Just nu pågår en utredning om huruvida Sverige ska införa gårdsförsäljning av alkohol, det vill säga ge alkoholproducenternas rätt att sälja sina varor på produktionsstället. En av de som motionerat för förslaget är Per Bill (M) från Uppsala.

I sin motion hävdar han bland annat att gårdsförsäljning av alkohol skulle leda till en mer levande landsbygd. Vad han bygger det påståendet på är oklart.

I debatten är det många som hänvisar till Finland eftersom det är det enda land i EU som har infört gårdsförsäljning vid sidan av sitt försäljningsmonopol. Från Finland kan man dra följande slutsatser:

1. Gårdsförsäljning går dåligt. I Finland har det som mest funnits 49 vingårdar med försäljning. Dålig lönsamhet har gjort att antalet sjunkit till 36 stycken.

2. Gårdsförsäljning ger få nya jobb. Den finska tillverkningen och försäljningen av alkohol på gårdar skapar i dag knappt 100 tjänster. Tilläggas kan att de flesta av dessa jobb förmodligen kommer av produktion, inte försäljning på plats.

3. Gårdsförsäljning skapar inte turism. Varken LRF, Jordbruksverket, Tillväxtverket eller någon annan har heller kunnat påvisa positiva effekter på turismen i Finland. Turister som ändå åker förbi stannar kanske och köper en flaska vin, men gårdarna har inte lyckats locka till sig nya turister.

4. Gårdsförsäljning riskerar Systembolaget. Per Bill med flera hävdar att gårdsförsäljning är godkänt av EU-kommissionen. Det är helt felaktigt.

Läs gärna resten av artikeln på UNT:s hemsida.

Annonser
Det här inlägget postades i Politiskt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s