Kloka synpunkter över blockgränsen – mot gårdsförsäljning!

Den svenska diskussionen om så kallad gårdsförsäljning ligger helt ur fas med den europeiska utvecklingen. Ekonomiska intressen och intresseorganisationer lobbar hårt för möjligheten att öka tillgängligheten av alkohol genom att ge svenska producenter en fördel framför andra genom att få öppna egna butiker för försäljning av alkohol. Om detta skriver i dagens Svenska Dagbladet EU-parlamentarikerna Anna Hedh (s), Alf Svensson (kd), Cecilia Wikström (fp) samt Eva-Britt Svensson (v).

De skriver bland annat följande:

Alkoholskadorna i Europa är mer än dubbelt så höga som i någon annan världsdel. Enligt uppskattningar från EU-kommissionen är över 20 miljoner EU-medborgare alkoholberoende, och hundra- tusentals dör varje år i alkoholskador.

Därför är det glädjande att flera medlemsstater uppmärksammat problemet och allt fler är beredda att göra något åt dem. Nyligen hölls i Bryssel den fjärde alkoholpolicykonferensen inom EU där ett 50-tal nationella och europeiska frivilligorganisationer på alkoholområdet möttes. Temat för konferensen var handling. Kunskapen om det allvarliga läget och vad som bör göras åt det är väl känd. Det är hög tid för handling. När forskningen jämför effektiviteten i olika insatser på alkoholområdet syns huvuddragen i den svenska restriktiva alkoholpolitiken tydligt: statligt detaljhandelsmonopol, begränsad tillgäng- lighet, ålders- gränser, låga promillegränser för bilkörning, slumpvisa nykterhetstester i trafiken och behandling av alkoholmissbrukare.

De menar att det mot denna bakgrund blir tämligen orimligt att ropa på Gårdsförsäljning. Men Anna Hedh med flera visar också att frågan är större än så: Den gäller om det är EU-rättsligt möjligt med en sådan ordning, och vad det skulle betyda för detaljhandelsmonopolet och den restriktiva alkoholpolitiken:

Att tilllåta inhemska producenter av alkoholdrycker, men inga andra, att få sälja från egna butiker vore ett skolboksexempel på hur det inte får gå till på EU:s inre marknad. En bärande princip är nämligen att ett enskilt land inte får diskriminera utländska producenter eller företag. Sker detta är det en allvarlig störning för den inre marknadens spelregler.

Detta understryks också i det svar Kommissionen precis har gett på en fråga som Anna Hedh ställt om gårdsförsäljning.

Läs hela artikeln på SvD:s debattsida

Annonser
Det här inlägget postades i Politiskt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s