Vi kan stoppa langningen om vi vill!

Media har i dagarna uppmärksammat att antalet anmälda fall av langning till unga har ökat med 500 procent sedan år 2000. Det visar färsk statistik från BRÅ. Det är egentligen ganska enkelt att minska langningen – politisk vilja är allt som behövs.

Ökningen av anmälda fall beror delvis på att polisen börjat prioritera dessa brott. Polisen har i många län börjat arbeta enligt den så kallade Kronobergsmodellen, en metod där man prioriterar langning till unga. I Växjö lyckades man med hjälp av metoden, på bara ett år, minska skadgörelse, misshandelsfall och antalet alkoholförgiftade unga. Jag önskar att fler kommuner skulle satsa på samma modell. Men! Det är viktigt att komma ihåg att det framförallt är föräldrar, syskon eller äldre kompisar som förser tonåringar med alkohol! Och att dessa föräldrar och ”kompisar” köper ut alkoholen på Systembolaget. I de flesta fall handlar det alltså inte om nå’n ful gubbe som säljer svartsprit från en baklucka.

Men sedan är det självklart också ett problem att ett antal människor tillverkar och/eller för in alkohol och säljer på olaglig väg. Det som krävs för att komma tillrätta med det är politisk vilja. Ett av problemen är de skyhöga införselkvoterna för tillåten privatimport som gör att det finns mycket alkohol i omlopp. Om Sverige vågade ta fighten med EU för att sänka införselkvoterna skulle mycket vara vunnet.

Annonser
Det här inlägget postades i Politiskt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s