Kan jag få en rimlig förklaring till att kommunerna skiter i barnen?

TV4-nyheterna lyfter idag fram att barn som lever i familjer med beroende fortfarande får hjälp alltför sällan. Detta trots en stor satsning från regeringens sida. En rapport från IOGT-NTO:s Juniorförbund, Junis, visar att många kommuner inte tar sitt ansvar och att hjälpen inte når  fram.  Av de 2-400 000 barn som lever i familjer med beroende föräldrar är det bara en och en halv procent som deltar i kommunernas stödgrupper i Sverige idag.

Junis  Vice Ordförande Christer Wik beskriver i TV4-nyheterna bland annat hur alla dessa barn till stor del går miste om sin barndom.

Det skulle vara väldigt intressant att höra hur en kommunpolitiker, eller varför inte någon från SKL, försvarar att de skiter i att fullt ut ge det stöd de har skyldighet att ge. Hur de tänkte när de sparade in pengar på just detta. Och varför det inte blir bättre. Enligt Junis rapport så har det inte blivit bättre sedan deras förra rapport, fast regeringen har skickat ut hundratals miljoner kronor, ÖRONMÄRKTA PENGAR, för att kommunerna skall ta sitt ansvar.
Det finns idag utbildade gruppledare i stort sett i varje kommun. Det finns idéburna organisationer – IOGT-NTO-rörelsen och andra – som står beredda att samarbeta med kommunerna när det gäller stödverksamhet för barn. Och i några kommuner sker detta. Men långt ifrån i alla. Det finns ett antal kommuner som, trots att de har uppdraget och ansvaret, helt enkelt har skitit i att ansöka om pengar från länssamordnaren till denna typ av verksamhet. Pengar som finns och som ligger där och väntar. Dessutom uppmanas kommunerna att samverka med idéburna organisationer. Varför sker inte detta överallt?  

Det är för ynkligt. Behovet finns. Pengarna finns. Ideella krafter finns. Men var finns den politiska viljan att lösa ett problem som inte skulle behöva finnas?

Annonser
Det här inlägget postades i Personligt, Politiskt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s