Visserligen har jag efterlyst alkoholfrågan i valrörelsen…

…men blir ändå förvånad över sättet som Centerpartiet belyser frågan på. De tycks stapla sina fadäser på varandra. I Almedalen drog de ju igång alkoholservering nere vid stora scenen under den glada parollen DRÖMMEN OM GÅRDSFÖRSÄLJNING och efter ett par minuter hade en sextonåring fått köpa alkohol. Piggt. Nu tar de nya tag, och den här gången verkar de vilja dra Systembolaget inför EU-domstolen. Heja Centerpartiet!  Idag presenterade nämligen Maud Olofsson en undersökning som visar att många vill införa gårdsförsäljning av alkohol. Men Centerpartiet säger inget om konsekvenserna: Om Sverige inför gårdsförsäljning av alkohol kommer Systembolaget att hamna inför EU-domstolen. Det kommer europeiska vinbönder och kommissionen att se till.  Det kommer nämligen att ifrågasättas varför Sverige vill ha ett ”monopol” på detaljhandeln, när vi samtidigt skall kränga alkohol ute på gårdarna.

Gårdsförsäljning i ett land med alkoholmonopol avviker mot EU:s konkurrenslagstiftning. Regeringen har, med Centerpartiet i spetsen, hävdat att de inte vill införa gårdsförsäljning om det riskerar Systembolaget. Ändå kampanjar de för något som med all säkerhet skulle sätta Systembolaget i skottgluggen ännu en gång.

Det är mycket som är fiffigt med det system vi har nu. Litet krångligt är det, men det gör att alkoholkonsumtionen i Sverige – och därmed skadorna – hör till de lägsta i Europa. Och svenska folket tycker att det är rätt ok med ett systembolag eftersom man vet att det hjälper. Trist bara att ett av av våra regerande partier inte har en aning om vad som är värt att ta strid för.

Annonser
Det här inlägget postades i Politiskt. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Visserligen har jag efterlyst alkoholfrågan i valrörelsen…

 1. lennart melin skriver:

  Jo men visst! Men vi borde OCKSÅ som enskilda och organisation kritisera Systembolaget för dess mycket passiva inställning då det gäller att upplysa om skadorna av de produkter som de så effektivt marknadsför! Varför sker inte det? Varför är IOGT/NTO så tysst i DEN frågan. Systemet har ju faktiskt ett ”uppdrag” av staten….! Hur sköter man DET??

  Dessutom: Varför frmstår Accent som ett PR-organ för de rödgröna? Läs senaste numret så förstår du vad jag menar! Jag tycker att IOGT ska försöka kritisera och driva på SAMTLIGA partier för deras relativa passivitet i alkoholfrågan! Inte bli ett husorgan för de rödgröna!

  mVH
  Lennart Melin, Hässelby Strand

 2. Nils- Erik Nilsson skriver:

  När det gäller att vara alkoholliberal tävlar partierna med varandra, antingen är man det av okunnighet eller är man rädd tappa röster. När hörde man sist någon berätta om hur mycket vård och omsorg är alkoholrelaterat?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s