Äntligen en utredare som fattar galoppen

Gerhard Larsson, regeringens särskilda utredare när det gäller den svenska missbruks- och beroendevården, skriver på DN debatt idag. Han konstaterar bland annat att bara en av fem människor som är beroende får hjälp i dagens Sverige. Dessutom lyfter han fram att alkoholen är den drog som orsakar i särklass störst lidande:

Alkoholen är det stora problemet. Den nu färska skattningen visar att cirka 330 000 personer har alkoholberoende.

Om vi dessutom skulle räkna med dem som har ett riskbruk, det vill säga dricker så mycket att det blir problem för dem själva t ex hemma och på jobbet, så är vi uppe i det dubbla, dvs minst 600 000. Om vi antar att varje person som har så pass stora problem med alkohol har 3-4 personer runt sig som står dem nära (kan vara barn, partners, kompisar, arbetskamrater), ja, då är vi snart uppe i 2,5 miljoner svenskar som har alkoholproblemen i knät. Det är ingen liten grupp.

Gerhard Larsson skriver vidare:

Den senaste tioårsperioden har antalet personer med tungt missbruk av alkohol […] ökat med 20 […] procent. Positivt är dock att skolundersökningar indikerar att färre ungdomar använder alkohol och narkotika.

Jag undrar hur många miljoner svenskar som skulle behöva drabbas innan alkoholen skulle bli en viktig fråga i t ex en valrörelse? Jag undrar också, mot bakgrund av ovanstående siffror, när vi svenskar skall sluta betrakta alkohol och andra droger som främst ett ungdomsproblem och istället börja prata om det stora problemet: Vuxnas drickande.

Annonser
Det här inlägget postades i Politiskt. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Äntligen en utredare som fattar galoppen

  1. Gunnar H Hansson skriver:

    Regeringens utredare visar på alkoholistens förnekelse av sitt sjukdomstillstånd. Fokus är på vård och behandling av sjuka, inte mig som en förljugen kålsupare. Utredaren förnekar PROBLEMET, att folk dricker allt mer för att lindra sin tilltagande vardagsångest. Det kan nu inte regeringens utredare göra något åt. För denne stödjer i tysthet det omänskliga samhälle som skapar alkoholister.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s