Skattehöjning. Så osexigt. Och så nödvändigt.

Om Alliansen vinner höjs alkoholskatten med 1,1 miljarder. En skattehöjning kan hjälpa till att minska de ökande alkoholskadorna.

Det är tufft av Alliansen att stå upp för att alkoholskatten behöver höjas. Alkoholindustrin har lobbat länge för motsatsen.

Det har skett en stor realprissänkning på alkohol eftersom skatten inte justerats för inflation och inkomstökningar. I praktiken har alkoholskatten alltså sänkts under många år. För att kompensera för detta skulle man behöva höja alkoholskatten dubbelt så mycket, men jag tycker ändå att förslaget är värdefullt.

Alkoholskadorna har ökat stort de senaste åren och antalet missbrukare har ökat med 20 procent. En skattehöjning kan hjälpa till att minska skadeökningen. Det är väl känt att höga alkoholskatter är ett av de absolut mest effektiva sätten att minska alkoholskadorna.

De Rödgröna föreslår en ännu större höjning. De vill höja alkoholskatten med 1,4 miljarder och det är självklart bättre. Jag utgår från att det här bara är ett första steg och att vi får se fler höjningar i fortsättningen.

Om nu Alliansen eller de Rödgröna dessutom skulle våga lyfta frågan om införselkvoterna eller öppettiderna på krogen så skulle det börja hända något. Alla politiker vet vad som krävs för att verkligen göra något åt alkoholproblemen. Men finns det politiska viljan?


Annonser
Det här inlägget postades i Politiskt. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Skattehöjning. Så osexigt. Och så nödvändigt.

  1. Mats Höjer skriver:

    Visst är Vänsterblockets föreslagna höjning bättre! Där håller jag helt med dig, Anna.
    DET ÄR tuffare än Högerblockets förslag, som inte vågar ta ut svängen lika mycket – men, det har väl alltid varit så. Svensk politisk historia är full av folkpartister och moderater som 10 år efteråt kommit ikapp lagar och vågat acceptera dem då man sett att landet mådde bra av besluten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s