Sveriges snyggaste blogg!

Ikväll går filmen Rosens namn på TV. Minns inte vilket år den kom, men däremot att den gjorde djupt intryck. En av karaktärerna, Venanzio, har lånat sitt namn till Sveriges snyggaste blogg. Sveriges snyggaste bloggare skulle kanske någon säga, men jag håller mig självklart till den rent vetenskapliga sidan av saken. Hursomhelst: Är du intresserad av kultur, litteratur och språk? Har du alldeles för lite tid att läsa så mycket som du skulle vilja i ovanstående ämnen? Gillar du grymt snygga bloggar? I så fall måste du kolla in Venanzio. Vem som står bakom det stiliga bloggnamnet borde jag förstås inte avslöja, men kan i alla fall intyga att det rör sig om en smart, rolig och snäll forskare i sina bästa år.

Ett smakprov från vad Venanzio skrev häromdagen, till exempel:

SvD.se presenterade igår under rubriken ”Tema – Historia” ett utdrag ur den nya tidningen ”Levande Historia”, skrivet av Herman Lindqvist. Avsnittet handlar om det berömda, och för den nutida europeiska kulturen förmodat avgörande, slaget vid Marathon 490 f.Kr. Enligt min uppfattning kan man ha lite olika uppfattning om saken, men jag tror att det vore nyttigt för de flesta att åtminstone någon gång ha gjort tankeexperimentet: vad hade hänt om perserna hade erövrat de hellenska stadsstaterna vid 400-talets början? Herman Lindqvist låter ”sentida forskare” svara på frågan:

om perserna segrat vid Marathon hade de troligen jämnat Athen med marken och i så fall hade den kulturella och politiska blomstringsperioden i staden kvävts i sin linda. Då hade begrepp som ”Europa”, ”västerländsk kultur” och ”demokrati” kanske inte funnits i dag, eller åtminstone sett helt annorlunda ut.

Även om texten kan beskyllas för att vara trist vinklad — det väntade grekiska perspektivet känns exempelvis lite förlegat: ”40 000 barbarer i färggranna kläder och märkliga mössor och hattar” — känns det mycket lovande för framtida nummer att tidningen valt att börja i den grekiska antiken; låt oss hoppas på fler nedslag i denna även fortsättningsvis! För att fylla ut det så kallade temat passar också SvD på att erbjuda en quiz: Vad vet du om de grekiska gudarna? För en gångs skull (känns det som) har jag ingenting att anmärka på; förutom möjligen att det var lite för enkelt… Hur gick det för dig?

Venanzio, alltså: Inte missa!


Annonser
Det här inlägget postades i Personligt. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Sveriges snyggaste blogg!

  1. Venanzio skriver:

    Och jag som hade tänkt ändra bloggens utseende snart – vi får väl se. Tack för uppmuntran och vänliga ord! Ska försöka leva upp till dessa även fortsättningsvis.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s