Hur skulle det se ut utan Systembolaget?

Ja, det har SVT:s Rapport tagit reda på. Alla de som undrar varför IOGT-NTO fortsätter tjata om gårdförsäljningsfrågan kan sluta undra nu. Om vi i Sverige driver igenom att de som tillverkar alkohol också skall kunna sälja den på plats, ja, då faller hela idén med ett Systembolag, ett detaljhandelsmonopol. Svenska producenter gynnas, och då kommer EU aldrig att låta oss ha kvar Systembolaget, som ju har order att inte diskriminera någon producent. Rapport skriver på sin hemsida:

Ökat supande utan Systembolaget

 

Om Systembolaget avskaffades skulle alkoholkonsumtionen öka med närmare 40 procent med dödsfall, våld och ökad sjukfrånvaro som följd. Det visar en ny vetenskaplig studie som är gjord vid Stockholms universitet. Först har man tittat på vad som skulle hända om de 400 systembutikerna i landet ersattes av 800 privata men kontrollerade alkoholförsäljare. Då skulle spritkonsumtionen öka med 17 procent.

2.000 fler döda
770 fler personer skulle dö. Det skulle bli 8.500 fler fall av polisrapporterat våld, 2.700 fler rattfulla och 4,5 miljoner fler sjukdagar per år.
-Det händer ju att Systembolagets existens ifrågasätts, så det är ju bra för både politiker och befolkning att veta vad konsekvenserna av en sådan förändring skulle kunna bli, säger professor Thor Norström, vid institutet för social forskning till Rapport. Om alla 8.000 livsmedelsaffärer sålde alkohol skulle enligt studien konsumtionen öka med hela 37 procent. […] Det skulle då inträffa 2.000 fler dödsfall, 20.000 fler våldsbrott, 6.600 fler rattfulla och 11 miljoner fler sjukdagar om året.

Intressant är också att surfarna på Rapports hemsida kan rösta på huruvida man vill ha kvar Systembolaget eller inte. När jag var inne och kollade var det nästan 70% som ville ha det kvar. Precis samma siffra som Systembolaget själv fått fram. Systembolaget vet hur svenskarna vill ha det, alltså. Hoppas våra politiker vet det också.

Annonser
Det här inlägget postades i Politiskt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s