När vi gör skillnad. Varje dag. Som i Falun.

Att vara ordförande för IOGT-NTO innebär att ha den ofattbara turen att  få göra meningsfulla saker. Varje dag. Som igår, när jag åkte till Falun för att träffa gänget på Gamla Elverket, en verksamhet som bedrivs av IOGT-NTO och NBV, vårt studieförbund. När jag klev av tåget blev jag hämtad av Erik, och sedan var jag omsluten av föreningslivets varma famn en hel kväll. Igår arrangerade Elverket en paneldebatt där ortens politiker, varav flera mycket unga, fick prata om Falun, spriten och framtiden. Benny Haag spelade sin föreställning, jag  höll låda och folk i olika åldrar och med olika stuk käkade och lyssnade på musik tillsammans. Alla som undrar hur man skall bära sig åt för att få till ett bra samarbete mellan idéburna organsiationer och kommunen borde ringa Tommy och be att få komma till Falun och titta.

Erik Rosenberg: Målare, eldsjäl, hämtar vid behov även nykteristtanter vid stationen. 

Jag tror inte en sekund att det har varit en enkel resa för dem sedan starten 1998, men jag är övertygad om att den varit värd besväret. Det bästa av allt är att de inte är ensamma. På hundratals ställen i landet finns verksamheter där förening, kommun och eldsjälar möts. Och det bara i IOGT-NTO. Se’n finns det ju andra bra organisationer också! Så här beskriver de själva sin verksamhet på hemsidan:

Gamla Elverket, som vi har valt att kalla huset där vi bedriver vår verksamhet
drivs idag av IOGT-NTO i Falun. (Huset inrymde från början Faluns elverk, därav namnet). Verksamheten drivs dels av oss som är anställda av IOGT-NTO, men mycket i huset sköts på ideell basis där vår sociala verksamhet spelar en viktig roll. Huset sjuder av liv varje dag. Här pågår danskurser, trumkurser, paneldebatter, föreläsningar, samt olika föreningsverksamheter m.m. Mycket av verksamheten som pågår i huset anordnas genom NBV. Vidare kan nämnas att Nattvandrarna har sin utgångspunkt från Gamla Elverket för sina nattvandringar. ”Mansjouren Falun” dit män i kris kan ringa och få prata med någon, har också sin bas här. Vår målsättning med Gamla Elverket är att skapa en mötesplats för många olika grupper i samhället.
Vi som är på Elverket vill skapa en miljö där det är högt i tak och ett tillåtande klimat där vi undersöker och  samtalar om hur vi gör för att växa som människor. Vår styrka är vår sociala verksamhet och vår kulturverksamhet. Detta sker bland annat när vi arrangerar våra måndagscaféer och ”Svarta Lördagar”. På måndagscaféerna har vi vanligtvis någon artist som uppträder med sång och musik. Till måndagscaféerna tar vi även in personer som kan väcka debatt och diskussioner i olika samhällsfrågor.

Annonser
Det här inlägget postades i Politiskt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s