Lösningen som Expressen inte nämnde

I veckan var jag med i Expressen och kommenterar att en 15-årig tjej fick köpa alkohol på Socialdemokraternas arrangemang. Det är självklart jättetrist att sånt här händer. Det är ingen engångsföreteelse heller – precis som Expressen skriver hände det senast i Almedalen att Centerpartiet blev påkomna med att sälja öl till en 16-åring.

Vad jag sa, som Expressen inte tog upp, var att det här är ett problem inte bara för de politiska partierna. I Sverige finns cirka 10 800 serveringstillstånd och antalet har ökat med 17 de senaste 10 åren. Med den nya föreslagna alkohollagen är risken att vi får ungefär tio nya serveringstillstånd per kommun, en ökning med 26 procent. Samtidigt är överservering och andra brott mot alkohollagen är vanliga och tyvärr är kontrollen väldigt dålig.

Mitt förslag till lösning är att minska antalet serveringstillstånd och öka kontrollen. Idag är det praktiskt taget inga krogar som åker dit för att de serverar minderåriga, trots att vi vet att det sker dagligen. Läs mer om krogarna och tillstånden här.

Annonser
Det här inlägget postades i Politiskt. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Lösningen som Expressen inte nämnde

  1. Monica Ståhl skriver:

    Problemet är att kommunpolitikerna bara ser detta som en näringspolitisk fråga och inte tänker på de folkhälsoproblem som uppstår av en ökad alkoholkonsumtion

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s