Nu bor vi i ett land med ett extremt parti i riksdagen. Hur ska de hanteras?

I två av mina uppdrag har jag ofta fått frågan hur Sverigedemokraterna skall hanteras. Dels i min roll som ordförande för IOGT-NTO, dels i min roll som ordförande för Forum för Frivilligt Socialt Arbete, en paraplyorganisation som samlar ett fyrtiotal svenska organisationer. Båda dessa organisationer är partipolitiskt obundna. Jag har hittills inte skrivit en rad på min blogg för att stötta ett eller annat parti. Däremot har jag kommenterat enskilda sakfrågor som mina organisationer driver, och då har alla färger fått sin släng av sleven beroende på ämne. Men det finns gränser. Och den gränsen går vid SD. I samråd med mina styrelser har jag uppmanat de som frågat hur de skall hantera dem: Underskatta dem inte, och undvik dem inte. Jag har uppmanat våra föreningar lokalt att bjuda in dem till de debatter vi har arrangerat. Det har då visat sig att SD oftast inte har kommit: De har inte haft folk att skicka. Dessutom har det oftast visat sig att SD, om de väl dykt upp, inte klarat av att diskutera sakfrågorna: De har inte haft tillräckligt med kunskaper.

Detta parti, som är mot mångfald och tolerans, skall nu sitta i Sveriges riksdag. En sådan situation har vi redan i ett antal Europeiska länder. Men det finns också skillnader. SD själva vill gärna säga att de är som frihetspartiet i Holland eller som Dansk folkeparti: Du vet: partier som bygger på främlingsfientlighet och islamofobi, som gillar pensionärer, djur (!) och ”ordning och reda” och som inte begriper vad EU är för något. Men SD hör till de värsta, och det får vi aldrig glömma: SD, med sin senapsgasgula logga, har vuxit fram ur en rasistisk rörelse. Det gör dem till mer extrema än de flesta av sina europeiska kollegor.

Nu får vi hoppas att vi har en statsminister som klarar av att göra vad han lovade inatt: Att se till att Sveriges regering inte blir beroende av ett parti som har sin mylla i rasismen.  

Dessutom har vi alla ett ansvar nu. Att se till att vi har kunskap och mod att visa att vi faktiskt är nästan 95% som INTE röstade på SD, och som vill tillbaka till ett land där samtliga partier i vår riksdag står upp för mångfald och tolerans. Dags att börja jobba. Ingen kan göra allt. Men alla kan göra något.  

 

Annonser
Det här inlägget postades i Politiskt. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Nu bor vi i ett land med ett extremt parti i riksdagen. Hur ska de hanteras?

 1. Hans Lindgren skriver:

  Det är sorgligt att ett parti som SD kom in i riksdagen men nu är de där och jag hoppas att övriga partier gör sitt bästa för att SD inte ska få något inflytande i politiken.
  I min kommun Borlänge erövrade SD 7 mandat. Skrämmande.
  Jag hoppas S, V och Mp kan enas och förhoppningsvis få majoritet att styra Borlänge.
  Jag har läst uttalandet från Forum för Frivilligt Socialt Arbete.
  Ett bra uttalande som borde kommit före valet tycker jag, men bättre sent än aldrig.
  Jag funderar på att skicka uttalandet till Marie Edenhager som är ordförande för SD och som tagit plats i fullmäktige här i Borlänge.
  Hans Lindgren
  IOGT-NTO Borlänge

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s