SD:s samhällssyn bygger på misstro och likriktning

Som ordförande för Forum för Frivilligt Socialt Arbete (paraply för bl a Röda Korset, Rädda Barnen, Svenska Kyrkan, IOGT-NTO och ett fyrtiotal andra) står jag bakom följande uttalande som vi gått ut med:

Forum för Frivilligt Socialt Arbete företräder en rad socialt inriktade frivilligorganisationer i Sverige, och bland alla de människor som är engagerade i dessa organisationer finns skilda politiska uppfattningar, men vi anser att den människosyn och samhällssyn som Sverigedemokraterna representerar är artskild från övriga partiers i den svenska riksdagen. Sverigedemokraterna ser ett hot i olikheter, ett hot som de vill avvärja genom att likrikta samhället. Forum för Frivilligt Socialt Arbete har grundsynen att människor oavsett religion, etnicitet, kön, sexuell läggning och ålder, har samma värde.

Forum för Frivilligt Socialt Arbete har också grundsynen att kulturer alltid har blandats och att en positiv utveckling kommer till stånd då detta får fortsätta. Sveriges välstånd bygger i hög utsträckning på att vi har varit öppna för idéer, kulturer och inte minst människor som härstammar utanför vårt land. Ibland är blandningen av kulturer kantad av konflikter och provokationer. Ur konflikter och provokationer föds nytänkande och kreativitet. Sverigedemokraterna förespråkar en kultursyn där kulturen inte bör provocera. Detta synsätt leder till likriktning, inkrökthet, åsiktsförtryck och i förlängningen till en starkt försvagad demokrati.

Svenskt föreningsliv och civilsamhälle bygger i allt väsentligt på att människor möts i ögonhöjd, att de frågor och angelägenheter människorna bär på, tas med ut på ”torget” och att man samtalar med varandra om dem. När dessa samtal sker skapas ibland misstro men också tillit. Historien visar att balansen alltid är positiv för tilliten. Möten med samtal i ögonhöjd skapar alltid mer tillit än misstro. Baserat på tillit kan ett bra samhälle byggas.

Som vi ser det, bygger Sverigedemokraternas förslag alltid på att människor ska tala om varandra, avskiljas från varandra, inte mötas och samtala. Förslagen leder till ett samhälle präglat av misstro, likriktning och snöpt kultur.

Det är en utveckling av samhället som vi tar starkt avstånd ifrån!

Annonser
Det här inlägget postades i Personligt, Politiskt. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till SD:s samhällssyn bygger på misstro och likriktning

 1. Hans Lindgren skriver:

  Ett starkt och bra uttalande som många säkert kan skriva under på, men hur når vi dem som inte delar vår uppfattning om hur man bäst bygger ett samhälle.
  Har det här uttalandet publicerats någon annstans eller finns det bara här och på Forums hemsida. Jag tror knappast att vi når några Sverigedemokrater och deras sympatisörer på detta sätt.
  Hur gör vi för att nå ut till dem och få dem på bättre tankar undrar
  Hans Lindgren
  IOGT-NTO Borlänge

  • Anna Carlstedt skriver:

   Hej Hans! Tack för kloka synpunkter! Det uttalande som Forum gör har gått ut brett, men media bedömer nog inte att det har något större nyhetsvärde. Men jag tror det är bra ändå att göra den här typen av uttalanden: Då kan t ex de fyrtiotal organisationer som är medlemmar i Forum använda det på sina respektive arenor. Du ställer en viktig fråga om hur vi når dem som inte tycker som vi: Jag anser att vi skall möta dem och ta debatten! Och att det är viktigt att vi är väldigt många som gör det, i många olika sammanhang. Dessutom är jag övertygad om att SD läser vad som skrivs om dem, och vem vet, kanske sår det något litet frö som kan leda till större tolerans och mångfald!

 2. Joi skriver:

  Oavsett om alla har lika värde eller inte så ska inte olika raser mixas! Det är förödande, och resultatet ser vi varje dag exempelvis i Malmö.
  WHITE POWER!
  TAKE A STAND JOIN THE CLAN!
  14/88.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s