Sverige har en modig ärkebiskop

Inom Svenska Kyrkan ryms ju det mesta. Från människor som står upp för en normgivande mångfald, för samkönade äktenskap, för kvinnliga präster …till de som inte gör det. Men över lag uppfattar jag Svenska Kyrkan av idag som en öppen, tolerant och ganska radikal organisation. Till de radikala hör vår Ärkebiskop Anders Wejryd som oförtrutet står upp för mänskliga rättigheter och en pragmatisk syn på kyrkans roll i dagens samhälle.

Nu i veckan inleddes kyrkomötet högtidligt i Uppsala. ”Alla” var där: Kungahus, talman, ministrar… Det inledningsanförande som ärkebiskop Anders Wejryd håller är viktigt: Det följs och tas ad notam inte bara inom kyrkan utan också utanför. Det har ett viktigt symbolvärde, vilka frågor han väljer att ta upp. Och inte.
I år valde ärkebiskopen bland annat att ta upp alkoholrågan. Han konstaterade att det inte finns några läromässiga hinder mot att dricka vin efter sammanträden, på personalutfärder eller vid samkväm i församlingen – men ”att det inte behöver vara klokt för det”.
Alla som arbetar med kyrkans sociala arbete, t ex inom diakonin, ser ju alkoholens baksidor varje dag. Om kyrkan skulle våga stå upp för att vara en alkoholfri zon skulle det betyda oerhört mycket. Mer än en konfirmandgrupp har höjt på ögonbrynen när de kommit till kyrkans lokaler och sett spåren av fester med för mycket alkohol dagen efter, när en församling lånat/hyrt ut sina lokaler. Många som vill slippa alkoholen känner ett enormt stöd i de församlingar som vågat ta tag i frågan. En liten men mycket viktig symbolfråga som de högkyrkliga brukar sätta sig emot är frågan om alkoholfritt vin vid nattvarden. Ärkebiskopen gjorde under sitt tal ett utspel i den frågan:
– Av olika skäl har det alkoholhaltiga nattvardsvinet behållits i, gissar jag, de flesta församlingar. Det finns dock inga läromässiga hinder mot att ändra.
Det är ju viktigt i den kyrkliga traditionen att nattvardsdrycken kommer från vinstocken – men ingenstans står det att drycken måste innehålla alkohol. Argumentet om att alkoholfritt sprider smitta är nonsens. Skulle man stoppa baseluskerna skulle vinet behöva innehålla 90 % sprit. Dessutom går det utmärkt att doppa sin oblat istället för att föra kalken till munnen. Hoppas nu att fler församlingar vågar köra med alkoholfritt, och därmed kunna omfamna alla som kommer till nattvarden.  De har ärkebiskopens välsignelse!
Annonser
Det här inlägget postades i Politiskt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s