Sverige har ingen folkhälsominister längre

När nu den nya regeringen utsetts kan vi konstatera att vi inte har någon folkhälsominister längre. Maria Larsson skall numera tituleras Barn- och Äldreminister. En socialminister har vi också, liksom tidigare, i Göran Hägglund. 

Men när Maria Larsson (KD) till idag utsågs till minister så är det med fortsatt ansvar för alkoholfrågorna under de kommande fyra åren, detta enligt hennes pressekreterare. Jag hoppas att hon inte kommer att fortsätta på den inslagna vägen, det vill säga vika sig för de liberaliserande krafterna i övriga regeringen. Det är hon för bra för, och frågorna för viktiga. Förhoppningsvis kommer hon nu att lyfta alkoholpolitiken och inte bara ta bort de folkhälsofrämjande regler som på något sätt anses ligga i vägen för näringen.

Under mandatperioden 2006-2010 har ett flertal alkoholpolitiska processer initierats i näringspolitkens namn. Några, som uppluckringen av reglerna kring serveringstillstånd, har införts. Andra, som gårdsförsäljningsfrågan, utreds fortfarande. De få förstärkningar av den restriktiva politiken som införts och föreslagits är i skuggan av dessa två frågor obetydliga.

Den svenska alkoholkonsumtionen ligger drygt 20 procent högre än på 90-talet. Nyligen framkom att antalet fall av skrumplever, den tydligaste indikatorn på alkoholism, har ökat med 83 procent bland kvinnor och 65 procent bland män sedan mitten av 90-talet. Det är katastrofala siffror som vittnar om växande sociala problem som inte är lika enkla att mäta.

Maria Larsson har varit folkhälsominister under dessa fyra år. Trots misslyckanden på hemmaplan har hon haft framgångar internationellt. Den svenska alkoholpolitiken har fått stort gehör inom EU och idag ser vi att många länder, tvärtemot Sverige, går mot en mer solidarisk alkoholpolitik.

Under de närmaste fyra åren önskar jag att regeringen tar ansvar för de ökande alkoholskadorna. Det blir Maria Larssons uppgift att med hjälp av sitt eget kunnande i frågan övertyga resten av regeringen om det som hon, vi och forskarvärlden känner till: Att en solidarisk alkoholpolitik med höga skatter och begränsad tillgänglighet är en förutsättning för det Sverige Alliansen säger att de vill ha – ett arbetande Sverige, med trygghet, välfärd och engagemang bland medborgarna.

Annonser
Det här inlägget postades i Politiskt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s