Nu får du ta och höja skatten, Borg!

Idag presenterade regeringen sitt budgetförslag. Eftersom riksdagen ser ut som den gör antar vi att det kommer att gå igenom. Vad ser vi då på alkoholområdet? Än så länge inget nytt under solen.

257 miljarder satsas på alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiska åtgärder. Det är ingen skillnad mot tidigare år. Återstår att se hur de fördelas. Vi hoppas på stöd till barn i missbruksmiljö, bra alkoholpolitik i kommunerna och alkoholfria mötesplatser.

Alkoholpolitiken har som vi vet enorma konsekvenser för statens utgifter. Nu återstår det att se hur regeringen navigerar. Sänkta införselkvoter skulle bidra till ökade skatteinkomster medan ett avvecklat Systembolag – som man riskerar om gårdsförsäljning införs – skulle höja alkoholkonsumtionen med 40 procent. Kostnaderna för alkoholkonsumtionen skulle skena.

Vad gäller alkoholskatten kom regeringen redan i valrörelsen med ett höjningsförslag på 13 procent. Även nu nämns detta men när det kommer att genomföras är oklart. ”När det finanspolitiska läget tillåter” är svaret vi får från Finansdepartementet. Om det var det alkoholpolitiska läget man navigerade efter skulle det förmodligen införas på en gång.

Den svenska folkhälsan är i desperat behov av en alkoholskattehöjning!
Annonser
Det här inlägget postades i Politiskt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s