Det blir gårdsförsäljning, men hur går det ihop?

Riksdag & Departement meddelar att regeringens utredare vid årsskiftet lägger fram ett förslag som ger kunderna möjlighet att köpa lokalt producerad vin och öl på svenska gårdar.

– Vi kommer med ett förslag där vi säger ja till gårdsförsäljning. Exakt hur det kommer att se ut kan jag ännu inte gå in på, säger utredaren Lotty Nordling.

Jag förstår att hon inte kan gå in på hur det skulle se ut, för det blir en svårknäckt nöt. Hela vitsen med Systembolagets monopol är ju att hålla privata vinstintressen borta från detaljhandeln. Om man öppnar upp för att privatpersoner skall kunna tjäna stålar på att kränga alkohol på tillverkningsstället, fallet hela idén med att ha ett monopol för att skydda folkhälsan.

Nu väljer man att låta näringen gå före folkhälsan. Igen.

Såhär kommenterade jag frågan när Drugnews ringde upp:

– Jag är mycket förvånad över utredarens besked och undrar hur hennes lösning ser ut. Systembolagets monopol är en grundsten i restriktiva alkoholpolitiken och hotas av ett sådant förslag. Jag tolkar hennes besked som en seger för alkoholindustrin och ett nederlag för folkhälsan, säger Anna Carlstedt, förbundsordförande i IOGT-NTO, till Drugnews.

Carlstedt tror inte att gårdsförsäljning initialt skulle öka totalkonsumtion särskilt mycket, och inte heller leda till många nya jobb i glesbygden, vilket det finska exemplet visat. Men privat gårdsförsäljning kan urholka Systembolagets ställning och följas av att utländska producenter känner sig diskriminerade och protesterar om att svenska produkter gynnas, varnar kritiker.

EU-kommissionen besvarade en parlamentarikers fråga i somras om gårdsförsäljning med att svenska undantaget att få behålla Systembolagets monopol bygger på att alla producenter i unionen ska behandlas lika.

Gårdsförsäljning är alltså lite juridiskt knepigt, och har även splittrat partierna. I alliansen, som beställt utredningen, är M och C för, FP försiktigt positiva, medan KD hittills varit tveksamma. De rödgröna är emot gårdsförsäljning, även om MP:s kongress antog ett motsägelsefullt beslut. Medan Sverigedemokraterna är för gårdsförsäljning.

Annonser
Det här inlägget postades i Politiskt. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Det blir gårdsförsäljning, men hur går det ihop?

 1. Hans Lindgren skriver:

  Jag hade hoppats att den nya utredningen skulle komma fram till samma resultat som den förra men tyvärr blev det inte så. Nu måste vi verkligen gå till offensiv för att få stopp på eländet.
  Även om det nu inte hotar monopolet måste vi ju inte öppna upp för gårdsförsäljning. Regeringen har ju deklarerat att den vill ha en fortsatt restriktiv alkoholpolitik och den måste väl ändå mena något med vad den säger i sin regeringsförklaring. Vi behöver sannerligen inte fler ställen som säljer alkohol.
  Hans

 2. monica ståhl skriver:

  Känns som ett stort nederlag för folkhälsan om detta stämmer. Det är nog inte bara ett fåtal gårdar som ligger i startgroparna utan nu kommer snart ölproducenter, whiskytillverkare och andra alkoholproducenter att söka tilllstånd att sälja sina lokalt producerade produkter. De 400 Systembolagen, där alkohol nu säljs under strikt kontroll kommer snart att få konkurrens av företag som är svåra att kontrollera och som vill tjäna stora pengar på sin alkoholförsäljning

 3. Egon Frid skriver:

  Nu får KD genom Göran Hägglund och Maria Larsson sätta ner foten och ta fajten i regeringen för att stoppa detta kommande förslag. Vi som ser folkhälsan som en viktig, vi som ser risken med att utmana försäljningsmonopolet Systembolaget och vi som ser att riskerna är stora detaljhandelsföretag kommer att vända sig till kommisionen och kräva samma rätt som gårdsförsäljarna av alkohol. Obegripligt och oklokt att driva igenom denna liberalisering av försäljning av alkohol i Sverige!

 4. Ping: Äntligen! Välkommen till en svensk vingård! | Robert Petersson – Tankar om Linköping, Livskvalitet, Gröna frågor och Politik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s