sXe, SxE eller Edge?

Straight edge (eller någon av förkortningarna ovan) är en skön nykter subkultur (och subkultur får väl rörelsen heta mer för att den är nykter än för att den är så starkt associerad till punk och hardcore-musik. De senare är ju betydligt mindre provocerande i Sverige än nykterhet…). Själv är jag beredd att hålla med gruppen Earth Crisis när de sjunger

There’s far too much to experience and accomplish to waste a precious second drunk or hazed

(Earth Crisis i låten Gomorrah’s Season Ends)

Vill du höra hur Earth Crisis låter så klicka här.

Andra bra exempel på hur alkoholfri amerikansk punk låter idag har jag fått från en trogen bloggläsare som bland annat tipsar om Minor Threat (som också har snygga kläder, för övrigt).

Ursprunget till Straight Edge kan diskuteras, men bandet Minor Threat var i alla fall en viktig inspirationskälla. Straight Edge-rörelsen är störst i England, Nordamerika och Australien men finns också i Sverige, t ex Umeå och Göteborg. I Göteborg kör t ex en UNF- och en IOGT-NTO-förening hardcorekonserter tillsammans under Straight Edge-flagg. Livsstilen Straight Edge innebär avhållsamhet från tobak, alkohol och andra droger. Ett tillägg till denna livsstil är vegetarianism, men detta är endast ett frivilligt tillägg och är inte en nödvändighet för sXe.

Även om straight edgare inte nödvändigtvis identifierar sig med en speciell världssyn eller någon social eller politisk fråga, väljer en del att se sig som en del inom veganism, ekologism och i vissa fall anarkism.

The straight edge day firas den 17:e oktober varje år.

Om Anna Carlstedt

Ubildningsledare på Stockholms universitet. Disputerade 2005 på fransk renässanslitteratur, som jag fortfarande gärna drömmer mig tillbaka till på min fritid: Då fortsätter jag forska lite, och skriva mycket. Hittills har det blivit fem böcker på Gidlunds förlag, om poeter, profeter, power-prinsessor och julmust... Har i mitt yrkesliv haft två spår: Det akademiska som forskare, lärare och ledare. Och det idéburna, där jag haft olika förtroendeuppdrag. Varit ordförande bl a för Svenska Röda Korset, Forum för idéburna organisationer med social inriktning och för IOGT-NTO. Ledde den statliga utredningen "En nationell samordnare för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism". Kör helst Pontiac eller Ford Mustang, gillar att träna hårt och leda mjukt. Får energi och styrka av min brokiga, färgstarka flock och av alla modiga människor som försökt och försöker göra världen litet bättre för oss andra.
Detta inlägg publicerades i Personligt. Bokmärk permalänken.

En kommentar till sXe, SxE eller Edge?

  1. virre skriver:

    UNF Stockholm Straight Edge kör ju också på ganska hårt, om en med lite sämre förankring i rörelsens historia än Göteborgarna (tyvärr, edge föreningarna behövs i den politska delen av rörelsen och inte bara fixa gig)

Lämna en kommentar