Vem tjänar egentligen på om det blir Gårdsförsäljning?

Ja, det undrar både Läkarförbundet och Vårdförbundet i en debattartikel i Sydsvenskan. De skriver bland annat:

De flesta läkare och sjuksköterskor har erfarenhet av patienter som farit illa till följd av alkoholberusning. Alla som tjänstgjort en lördagskväll på en akutmottagning vet detta alltför väl. Utöver dessa akuta och ofta dramatiska händelser ökar alkoholen sjukligheten inom i stort sett alla medicinska områden.

Den svenska situationen är förhållandevis gynnsam i ett europeiskt perspektiv. Både konsumtion, sjuklighet och dödlighet är betydligt lägre än det europeiska genomsnittet. En framsynt alkoholpolitik som effektivt minskar det skadliga drickandet bidrar till detta.

Systembolagets ensamrätt på försäljning av alkoholdrycker spelar en avgörande roll. En internationell forskargrupp uppskattade nyligen att en avreglering av alkoholförsäljningen i Sverige skulle leda till 2 000 fler dödsfall per år, 20 000 fler polisrapporterade misshandelsfall och 11 miljoner fler sjukdagar.

Forskare har länge framhållit alkoholmonopolet som ett effektivt medel i folkhälsopolitiken. Alkoholmonopol är också ett viktigt inslag i Världshälsoorganisationens nyligen antagna alkoholstrategi.

Sverige har arbetat hårt för att strategin skulle antas. Förslaget om att tillåta direktförsäljning från svenska alkoholproducenter på tillverkningsställen, så kallad gårdsförsäljning, framstår därför som riskabelt. Ett förslag som kan underminera Systembolagets monopolställning. Det kan då bli svårt att hålla emot kraven från andra kommersiella aktörer som vill sälja alkohol.

 

Annonser
Det här inlägget postades i Politiskt. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Vem tjänar egentligen på om det blir Gårdsförsäljning?

 1. Joi skriver:

  Fel här också. De 20.000 polisrapporterade misshandelsfallen skulle nog snarare bero på 20.000 nya kulturberikare från menaländerna. Inte så mycket på systembolaget vara eller icke vara.

 2. Hans Lindgren skriver:

  Svar till Joi
  Jag förstår att du måste gömma dej bakom en signatur när du kommer med sådana huvudlösa påstående
  Hans Lindgren
  85 år ung helnykterist av födsel och ohejdad vana.
  medlem i IOGT-NTO

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s