Dags att välja: medmänsklig politik eller profit?

Enligt DN idag skall Gårdsbutiker inte bara tillåtas sälja egenproducerad alkohol. De ska också få sälja sprit, vin och öl av andra tillverkare, även utländska. Hela vitsen med vårt Systembolag är att hålla profiten borta från detaljhandeln. Om det som DN skriver stämmer så tycks utredaren vara beredd att spola ner hela tanken med en ansvarsfull politik i toaletten.

Det är alltså DN, som läst delar av utredningen, som för fram dagens uppgifter om att utländska produkter av såväl sprit, vin som öl ska få säljas i bland annat gårdsbutiker.

Det förslaget ser ut att vara långt, långt borta från den lokalt producerade vinflaskan som det talades om innan.

I utredningens direktiv står det att ”utredaren ska ta fram ett förslag till hur gårdsförsäljning av alkoholdrycker kan ske på ett sätt som är förenligt med EU-rätten liksom detaljhandelsmonopolet och utan att det leder till negativa konsekvenser för folkhälsan.”

Vi har hela tiden hävdat att gårdsförsäljning inte är möjligt utan att Systembolagets monopol riskeras. Monopolet kommer här att utsättas för konkurrerande verksamhet.  Att även tillåta öl och sprit innebär ytterligare försämringar för folkhälsan.

Hur vill vi ha det egentligen? Kan det inte vara ok att ha kvar Systembolaget, ohotat, när vi vet hur mycket det faktiskt hjälper?

Annonser
Det här inlägget postades i Politiskt. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Dags att välja: medmänsklig politik eller profit?

 1. Egon Frid skriver:

  Håller helt med dig Anna! Detta förslaget blir tokigare och tokigare! Snacka om en beställd utredning från moderaterna i regeringen. Nu måste verkligen de i regeringen som värnar en fortsatt restriktiv alkoholpolitik och de som sätter folkhälsan framför allt annat, som t ex profit, kräva att utredningen läggs ner och att utredningens förslag stoppas! DN:s artikel visar verkligen att detaljhandelsmonopolet är hotat om utredninges förslag blir verklighet!
  Egon Frid
  Vänsterpartist och nykterist!

 2. Viktor skriver:

  Den borgerliga regeringen är inte det minsta intresserad av folkhälsa som ett mål i sig, utan det är just företagens profiter som är det intressanta för dem. Förslaget är ett av många uttryck för den saken. Bara genom att göra det politiskt omöjligt för dem att genomföra reformen, genom en stark folkörelse, kan vi stoppa undergrävandet av monopolet.

 3. Joi skriver:

  Trevliga nyheter:) Bort med hela j**la systembolaget! Töntigt så det förslår. Det är självklart att man ska kunna handla sprit,öl och vin i vilken livsmedelsaffär som helst. Jag ska inte behöva ödsla min dyrbara tid med att behöva gå in och ställa mig i en kö till bara för att regeringen och galna nykterister vill ha en särskild butik för starkdricka. Sedan ska det inte va 20 års gräns heller! Sänk den till 18. Då är man enligt Svensk lag myndig. /Johan

  • Hans Lindgren skriver:

   Hej!
   Så är du i farten igen med dina oseriösa kommentarer. Vet du om att WHO:s definition av en drog är att den är beroendeframkallande, berusande och giftig. Alkoholen uppfyller alla tre kriterierna. WHO har också slagit fast att i industriländerna är alkolen nummer tre på listan över orsaker till försämrad hälsa och förlorade levnadsår. Alkohol är alltså inte en vara
   vilken som helst utan måste omges av restriktiomer för att minska skador och våld. Hans Lindgren

   • Joi skriver:

    Inser du inte att det hela är ett hyckleri utan motstycke? Ta reda på vad who är och ta reda på vad IOGT-NTO är för nått. Ta reda på vad Anna Carlstedt är för människa. Det är bedrövligt. MVH/Johan.

 4. Egon Frid skriver:

  Har idag bloggat om detta med hjälp av Eva Olofsson som är talesperson i alkoholpolitiska frågor i Vänsterpartiets riksdagsgrupp.
  http://egonfrid.v-blog.se/2010/11/17/satt-folkhalsan-framst-och-aventyra-inte-systembolaget-genom-gardsforsaljning-av-alkohol/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s