Idag klubbas en ny lag som kommer att leda till mer våld

Idag har jag en debattartikel i Aftonbladet.

Där skriver jag bland annat:

I dag klubbar riksdagen en ny alkohollag som bland annat innebär att det blir lättare att få tillstånd att servera alkohol. Man kan fundera över varför. Varför är det viktigt att dricka alkohol på pizzerian? Finns det saker som är viktigare?

Antalet serveringstillstånd har ökat enormt de senaste åren, från 9 200 i början av 2000-talet till knappt 11 000 idag. Samtidigt har antalet anmälda våldsbrott ökat från med 40 procent.

Det hänger ihop. Ta en stad, vilken som helst, där misshandelsfallen är utmärkta på kartan. Framför dig har du en karta över stadens krogar, lika säkert som om du sökt på Eniro.

Detta känner regeringen till. I regeringsförklaringen sa i oktober Reinfeldt så här:

Det finns tydliga samband mellan alkohol, droger och våldsbrott. Den förebyggande satsningen för att minska alkoholkonsumtionen, stoppa narkotikan och inverkan av andra skadliga droger fortsätter. Det är en insats för ökad hälsa och trygghet i samhället.

Kunskapen finns alltså. Ändå gör de tvärtom mot vad de säger. Med den nya lagen kommer kommunerna att få i genomsnitt tio nya serveringstillstånd, enligt kommunernas egna alkoholhandläggare.

Fler serveringstillstånd kommer att innebära fler prickar på kartan. Redan idag har varannan svensk upplevt våld på krogen, antingen som offer eller åskådare. Den siffran riskerar att öka. Är det vad regeringen vill?

Nästan alla känner någon som har problem med alkoholen. Kostnaderna det skapar för samhället är enorma men lidandet är ännu större. Människor blir misshandlade, sjuka och övergivna av sina närmaste i en takt som vi knappast skulle tillåta om det inte berodde på just alkoholen. Varför är det inte ett problem som regeringen tar tag i? Varför väljer man att blunda, att säga en sak och sedan göra en helt annan?

Läs mer på Aftonbladets hemsida ovan.

Annonser
Det här inlägget postades i Politiskt. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Idag klubbas en ny lag som kommer att leda till mer våld

  1. Joi skriver:

    Det gör dom INTE ! För det är nämligen inte klart än! Det blir inte klart förrän kl 16:00 så du kan kanske vänta ett par timmar till att starta gnällandet? Om du kan hålla dig till tåls så länge vill säga?
    MVH/Johan

  2. Hz skriver:

    Du borde testa tequila-race, det hade ändrat din åsikt om alkohol!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s