Så styr jag makten

Idag poserar jag på DN:s framsida över rubriken Lobbyisten – ”så styr hon makten”. Men självklart handlar det inte bara om mig. IOGT-NTO får det här utrymmet för att vi är närmare 40 000 medlemmar som arbetar helt ideellt med att förändra världen. Och det har vi gjort sedan 1879.

IOGT-NTO är bra på att påverka politiken och det är vi fantastiskt stolta över. Det är nämligen en av våra kärnverksamheter, tillsammans med vårt sociala arbete för människor som lever med beroende, vårt förebyggande arbete och allt det som kan sammanfattas under rubriken ”party och politik”.

Det är våra medlemmar som bestämmer vilka budskap vi ska föra fram. Medlemmar varav många har egna erfarenheter av alkoholism, av supande föräldrar, av alkonormen i allmänhet. Många av dem har inte själva möjligheten att föra fram sina åsikter. Är jag bra på att få politiker att lyssna på deras, på våra, åsikter – då är jag fantastiskt stolt över det.

Allt som står i artikeln stämmer inte. Om någon nu har missat det är vi inte särskilt nöjda med de senaste årens alkoholpolitik. Men jag tror att om IOGT-NTO inte hade funnits och lyft fram forskning om den solidariska alkoholpolitikens skyddseffekter på folkhälsan, då kunde det ha varit mycket värre.

Är lobbyismen ett problem? Många vill framställa det så och delvis skulle jag nog svara att ja, det är den. Men problemet är väl snarare representationen av påverkare än påverkan i sig. Alkoholindustrin lägger massor av pengar på att påverka och vilka representerar de? Ekonomiska intressen. Vi däremot har närmare 40 000 medlemmar som bestämmer vilka budskap vi ska föra fram.

Har vi tio anställda som jobbar enbart med att påverka politik? Nej, inte enbart. Frågan var hur många som ibland träffar politiker, och vi är kanske fem-tio anställda som gör det ibland. Men de allra flesta som är aktiva i IOGT-NTO – som träffar politiker, skriver insändare, har torgmöten och ordnar debatter – är ideella, folk som lägger sin fritid på det.

När vi träffar parlamentariker i Bryssel gör vi det tillsammans med medlemmar som är aktiva i sin lokala förening. Jag tror att det är nyckeln till politisk framgång. Att vara pålästa, ha engagerade medlemmar och framför allt – att representera en grupp människor med erfarenheter som är viktiga för samhället.

När någon som annars knappt sett en politiker, annat än på tv, får komma till Europaparlamentet och träffa makthavare händer någonting. Politiken blir mindre hierarkisk, gräsrötternas erfarenheter sprids. Till det bidrar vi. År efter år. Att vi är stolta över det är årets underdrift.

Annonser
Det här inlägget postades i Politiskt. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Så styr jag makten

 1. Linda Adolfsson skriver:

  Jag är glad att det är någon som du som leder den här rörelsen, Anna. Du vet vad du pratar om och du vågar stå upp för de röster som annars inte hörs. Det är beundransvärt. Det sprider sig, ditt engagemang. Tack.

 2. Henrik skriver:

  Ja, vad kan man säga annat än grattis! Skönt med rätt person på rätt plats!

 3. Erik Wagner skriver:

  Ja, du är så bra att man blir gråtmild bara man tänker på det. Hälsa ditt duktiga kansli!

 4. Anna Carlstedt skriver:

  Tack för all uppmuntran, här och på andra ställen! Jag hoppas att detta stärker alla som kämpar på med kärlek och omtanke för att förändra världen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s