Hoppas utredningen om Gårdsförsäljning går rakt ned i papperskorgen

Idag presenteras utredningen om sk Gårdsförsäljning. I SvD skriver Johan Gernandt (M) och Carl B Hamilton (FP) om varför detta är en riktigt dålig idé.

Även Aftonbladets ledare tycker att utredningen kan gå direkt i papperskorgen.

Såhär skriver Gernandt och Hamilton bl a (har länkat till hela artikeln ovan): 

I den utredning som i dag publiceras föreslås – enligt medieläckor – att försäljning ska tillåtas av vin, sprit och öl genom privata butiker på bland annat vinproducerande gårdar, så kallad gårdsförsäljning.

Förslaget är att man ersätter utredningsdirektivens tanke på turistorienterad gårdsförsäljning med inrättandet av alkoholbutiker utan koppling till vare sig gård, egentillverkning eller begränsning till enbart svensktillverkade produkter. Termen gårdsförsäljning är sålunda vilseledande. Butikerna ska – i motsats till Systembolaget – styras av butiksinnehavarens prissättning och lönsamhetsintresse. De kan lokaliseras till alla stadskärnor och tätorter.

Alla typer av alkohol från EU-länder ska få säljas under ett antal juridiskt komplicerade regler och skruvade anpassningar till EU:s konkurrensrätt. Bland annat ska butikerna för inträde ta ut en av kommunen bestämd och kontrollerad inträdesavgift för en obligatorisk upplevelsetjänst. En butik får sälja max 1 liter sprit, 3 liter vin eller 5 liter starköl vid varje ”besökstillfälle”. Men hur skall detta kunna kontrolleras, särskilt om besökstillfällena ligger direkt eller nära efter varandra i tiden? Maxgränsen för butikens årsförsäljning kan sannolikt kringgås exempelvis genom att någon annan öppnar ny butik på samma ställe.

Förslaget öppnar sålunda för en ny privat försäljningskanal i kombination med ett nytt slags kineseri kring alkoholförsäljning som inte står motbokstidens regeldjungel efter.

Är det verkligen försvarbart för att tillfredsställa producent- intresset hos idag maximalt 50 inhemska vinodlare och sprit- tillverkare att lägga om svensk alkoholpolitik på detta radikala sätt? Eller för att behålla acceptansen för den befintliga alkoholpolitiken?

Annonser
Det här inlägget postades i Politiskt. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Hoppas utredningen om Gårdsförsäljning går rakt ned i papperskorgen

  1. Stefan skriver:

    Helt klart något förvirrande, innebär detta att vi har ett statligt monopol eller ej? Det blir ju absurdt att tala om ett monopol när vi har två olika typer av entiteter (en privat och en statlig) som får ägna sig åt försäljning av alkoholhaltiga drycker. Tror i och för sig inte att det är så skadligt som det låter förutsatt att man upprättar en ordentlig kontroll kring försäljningen så att den sker i enlighet med gällande bestämmelser. Visst det kanske förekommer försök till fusk men samtidigt tror jag att risken för ett indraget försäljningstillstånd kommer att väga tungt för det aktuella aktörerna. Kanske borde man löpa hela vägen och genomföra en total privatisering precis som man gjort med apoteken? Alla apotekt tycks ju kunna följa samma regelverk så varför skulle inte alla ställen som försäljer spritdrycker kunna göra detta? Om man oroar sig för att det skulle leda till ökad tillgänglighet så är det väl egentligen inte svårare än att man i lag stipulerar öppetider? Tror hursomhelst att skatten är den viktigaste kontrollmekanismen vad gäller försäljning av alkoholhaltiga drycker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s